Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. január 4. 18:53

Márok Tamás: Tudományos asszonyságok


Hirdetés

Évek óta szerkesztem a Szeged Televízió tudományos magazinját. A félórás Kvantumot több mint ötven városi tévé veszi át, tehát lényegében országos műsor. Többször nyertük el a Szegedi Akadémiai Bizottság média-díját, 2017-ben pedig a Helyei Televíziók Országos Egyesülete a legjobb magazinműsornak választotta. Mindezt nem dicsekvésből mondom, csak annak illusztrálásra, hogy talán nem csináljuk rosszul.

A Kvantumban sok természettudományos és orvosi témát is feldolgozunk, ami a magamfajta bölcsész riportereknek sokszor komoly kihívást jelent. Egy biológiai, fizikai vagy mondjuk idegtudományi témát először is nekem kell nagyjából megértenem, hogy utána értelmes kérdéseket tudjak föltenni és közérthetően mutassam be a nézőknek. Ez legtöbbször hosszabb előzetes tájékozódást, szervezést igényel.

Talán nem tartják szexizmusnak, ha azt mondom, amikor az interjúalany hölgy, még alaposabban próbálok tájékozódni, mert még jobban szégyellném magamat, ha csacsiságokat mondanék. Sok kitűnő kutatónővel forgattunk az évek során. Udvariasan keresem a professzorasszonyt, de senki sem szokta zokon venni, ha egyszerűen tanárnőnek szólítom. A rákkutató elmondta, fontos megtalálni a daganat-őssejtet, írom az összekötő szövegben.

Előfordult, hogy a témafelelős mikrobiológus egy harminc körüli fiatal nő volt. Rendelkezett már PhD-fokozattal, több nyelven beszélt, hónapokig dolgozott az Egyesült Államokban, számos szakcikket írt. Nyomban tegeződést ajánlott, igyekeztem visszafogottan és udvariasan használni, az interjúban pedig magázódtunk.

Van aztán mindenkinek egy foglalkozása. Kőműves, pincér, orvos, mérnök. Egy tudósról is illik tudni, hogy közelebbről mondjuk genetikus, mikrobiológus, virológus, vagy pandémiás szakember, így lehet pontosan megnevezni.

Tudományos magazinunk korábbi szerkesztője is egy hölgy volt. Sok-sok tudóssal, professzorral, akadémikussal tárgyalt, mindig partnerként kezelték. Amúgy kétgyerekes édesanya, de senki nem próbálta háziasszonyként kezelni.

Sok nő működött közre ebben a tudományos magazinban, de asszonyság speciel egy se volt közöttük. Karikó Katalint, az egyik koronavírus-vakcina kifejlesztőjét, akit most a miniszterelnök így nevezett, hónapok óta szeretnénk itt is bemutatni, eddig még nem sikerült elérni.

Amúgy nem kell ekkora feneket keríteni ennek az asszonyságügynek!

Orbán szimplán bunkó volt.

Meg amúgy következetlen is, mert a magyar vakcina-föltalálót nyilvánvalóan dicsérni akarta. Ugyanakkor októberben a Magyarországot kritizáló cseh uniós biztost, Věra Jourovát asszonyságozta le, őt viszont nyilvánvalóan gúnyos felhanggal. Tehát nyelvhasználata nyilvánvalóan következetlen.

Amit úgy is mondhatunk, hogy nem tudja mit beszél.

Márok Tamás

Nyitóképünkön Karikó Katalin családja körében. A fényképet a professzor Facebook-oldaláról vettük át. Mellette lánya, Francia Zsuzsanna, vagy ahogy egy ideje hívják, Susan Francia. Kétszeres olimpiai bajnok, a 2008-as pekingi, illetve a 2012-es londoni játékokon tagja volt az aranyérmet szerzett amerikai női evezős nyolcasnak

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: jegyzet Karikó Katalin Márok Tamás Orbán Viktor Szeged Televízió vélemény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés