Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. január 4. 18:09

Orbán atyafi hagymázas évkezdése – Bódi György olvasói levele


Hirdetés

A magyar értelmező szótár szerint a hagymáz „lázas, önkívületi állapotot” jelent, majd hozzáteszi, hogy régies, elavult kifejezés. Akárcsak az asszonyság vagy az atyafi. Igaz, hogy Szent-Györgyi Albertet, Teller Edét, Neumann Jánost, és más Nobel-díjas magyar tudós urakat senki nem titulálta atyafinak, de hát ők – még egyszer mondom, hogy mindenki értse – férfiak voltak.

Karikó Katalin asszonyság meg csak nő, 2-essel kezdődik a személyi száma. Karikó Katalin asszonyság ráadásul nem elégedett meg azzal, ami jutott neki, hanem versenyezni akar a férfiakkal a tudományban, sőt ugyanannyit akar keresni, ahelyett, hogy az ablakot pucolta volna, sütési kísérleteket végzett volna, meg teleszülte volna az országot. Nem is tudom, hogy egyáltalán kiérdemli-e az asszonyság megszólítást?

De ezt a témát már sokan megírták, én ezért a Nagy Gondolkodónak a 2020/2021. fordulóján kifejtett más eszmefuttatásaira irányítanám a figyelmet. Ezeket általában a közszolgálati Kossuth Rádióban szokta elmondani, de most jutott a Nemzeti Sportnak is. Ott nyilatkozta például azt, hogy

„a teljesítményt meg kell fizetni, de szerintem a pénz bizonyos határ fölött a sport ellenségévé válhat. Több sportág már át is lépte ezt a határt, a pénz kétféleképpen is megronthatja a sportot. Egyrészt úgy, ha fontosabbá válik, mint maga a küzdelem, ha az edzők, az ügynökök, a klubvezetők a sportolóban nem a fantasztikus tehetséget látják, hanem a pénzszerzés lehetőségét. Másrészt pedig azzal, ha nem a képesség, hanem a pénz dönti el, melyik sportoló vagy csapat jut föl a csúcsra, s így a szegények és a gazdagok, a kicsik és a nagyok közti szakadék áthidalhatatlanná válik. A focivilág ma egyre inkább ilyen.”

Nem véletlenül írja az értelmező szótár, hogy a hagymáz önkívületi állapot. Az önkívületi állapotban az ember össze-vissza beszél, néha még az igazságot is kimondja.

  • De tessék mondani: kinek köszönhető, hogy a magyar sportban, elsődlegesen a fociban (de rohamtempóban zárkózik fel a kézilabda és más sportágak is) ilyen állapotok uralkodnak?
  • Ki építtet falura többezres stadionokat?
  • Ki öntötte a pénzt (3 milliárd forintot) még december 31-én is a Fradi-pálya korszerűsítésébe?
  • Ki nevezi ugyanebben az interjúban a taopénzek ellenőrizhetetlen áramlását a sportba „sikertörténetnek”?
  • Ki mondja azt, hogy „szeretném még megérni, hogy Magyarország olimpiát rendez, ha nem lett volna a belföldi merénylet, legkésőbb 2032-re ezt elértük volna.”

Nos, ezt Orbán atyafi mondja, aki mániájának köszönhető, hogy így ömlik a pénz a magyar sportba, és így rontja azt meg, és torzítja el a valós viszonyokat. Annyi szerénység van azért ebben a mondatban, hogy nem miniszterelnökként akarja megérni a budapesti olimpiát, de azért az nem semmi, hogy merényletnek nevezi a Momentum népszavazási kezdeményezését. Pedig egy „nemzeti konzultáción” biztosan ki lehetett volna hozni azt az eredményt, hogy a válaszadók 99 százaléka akar Magyarországon olimpiát. No, nem is lesz itt Magyarországon népszavazás, ameddig ő a miniszterelnök! Mindig lesz olyan OVB, amely azt elkaszálja...

Ezeket a mélyen szántó gondolatokat még december végén mondta, de jutott a sportból a 2021-es nagy évindító interjúra is a január 3-i Vasárnapi Újságba is. Csak hogy tudjuk, ezen a napon 103 halálos áldozata volt a covid-járványnak, illetve ekkor került nyilvánosságra, hogy Magyarország 2020-ban a népességarányos halálok számában a tizenhatodik volt a világon, amely egyáltalán nem sorolható a jó védekezések közé... (Ekkor már tíz napja fölötte volt a száznak a napi halálesetek száma.) Ezen a napon azt nyilatkozta Orbán atyafi:

„A második hullámot megfékeztük, földharc van, levittük a vírust a birkózószőnyegre.”

Földharcot emlegetni ott, ahol valósan is naponta temetnek el a földbe emberek sokaságát, különös ízléstelenségre vall. De az az ember, aki állandóan harcol valaki, valami ellen, aki sportnak tekinti az életet, nos az az ember ezeket az áthallásokat, bizarrságokat már észre sem veszi, a környezete pedig – ha észre is veszi – figyelmeztetni sem meri rá...

De ne keseredjünk el, mert ragyogó múlt van mögöttünk, és még ragyogóbb jövő előttünk:

„A 2010 és a 2020 közötti évtized az elmúlt száz év legsikeresebb évtizede volt Magyarországnak, a következő tíz év pedig még jobb lehet”

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök ugyanebben a műsorban.

„Hihetetlen gyorsasággal állunk majd emelkedő pályára: a világgazdaság is könnyen lehet, hogy korábban nem látott méretű növekedésnek indul, (...) a magyarnak pedig még gyorsabbnak kell lennie”

– jelentette ki, hozzátéve, „olyan dimenzióváltás előtt áll a magyar gazdasági rendszer, amit ma még kevesen értenek.”

Még szerencse, hogy ő érti. Statisztikai adatok, elemzések, szakmai stratégiák nélkül, vagy azok ellenére is. Olyan független pénzügyi zsenik veszik körül, mint

  • Matolcsy György jegybankelnök, a közpénzek legnagyobb eltüntetője
  • vagy Parragh László kamarai elnök, az önkormányzatiság legkiválóbb szakértője.

Más elemzők: Chikán Attila (egykori tanára és gazdasági miniszter), Jeszenszky Géza (volt külügyminiszter), Bod Péter Ákos (egykori jegybankelnök és Fidesz miniszterelnök-jelölt), Mellár Tamás (egykori KSH-elök), Pálinkás József akadémikus (egykori MTA-elnök) véleménye nem számít, nem értenek hozzá, károgók – szándékosan nem baloldaliakat vagy liberálisokat soroltam fel, akik eleve ellenségek. Magyarország, amely a német autógyártás összeszerelő műhelye, Kína kelet-európai hídfőállása, nos az a Magyarország a világot megelőző dimenzióváltás megvalósítója lesz!

Tehát „Nagy idők kapujában állunk!” – idézet szintén tőle. És itt most – teljesen véletlenül – nem a 7,32×2,44 méteres focikapura gondolt. Ezt remélem én is.

Remélem, hogy ez az évtized lesz az, amikor Magyarországon helyreállítjuk az alkotmányos köztársaságot, ahol nem egy ember mániája határozza meg mindennapjainkat, ahol nem az ellenségkeresés lesz a mindennapi élet része, hanem a megegyezésre törekvés, ahonnan a gyerekeink nem akarnak elmenni, hanem haza akarnak jönni, méghozzá úgy, hogy nem kell választaniuk, mert Európa mindegyikünk hazája lesz.

Ha ez lesz a dimenzióváltás, akkor nem bánom!

Bódi György

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bódi György foci járvány koronavírus labdarúgás olvasói levél Orbán Viktor pandémia tao világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés