Túl a városon 2021. január 4. 11:47

A második oltástól számítva egy hét után fejti ki hatását a Pfizer-BioNTech vakcina

A Pfizer vakcinája a második oltástól számítva egy hét után fejti ki hatását, tehát összességében egy hónap után nyújt védettséget a koronavírus ellen – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában.

Hirdetés
Hirdetés

Galgóczi Ágnes elmondta, ez azt jelenti, hogy az első oltás után sem lehet a higiéniai szabályokon „lazítani”, továbbra is be kell tartani azokat.

Elmondta azt is, a Pfizer már elérhető vakcinája krónikus betegek számára is adható, ugyanakkor van néhány kivétel. Ezek közé tartozik az akut lázas betegség, a várandósság és az allergia a vakcina valamelyik összetevőjére. 

„Egyébként 16 év felett ez a védőoltás mindenkinek ajánlott.”

Azoknak, akik már átestek a betegségen, azt javasolják, hogy a gyógyulástól számítva három hónapon túl oltassák be magukat, de a vakcina egyébként bármikor beadható a gyógyultaknak.

(Sergiu Singeorzan, a Hargita megyei sürgősségi kórház vezető epidemiológusa a megyében elsőként megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját 2021. január 4-én; fotó: MTI/Veres Nándor)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: koronavírus oltás vakcina