Túl a városon 2021. január 4. 07:55

Eltévedt a százholdas szórengetegben Orbán Viktor, a nagy népmesemondó – Cservenák Zoltán jegyzete

Semmi „különleges” dolog nem történt a Szegeden végzett Karikó Katalin-ügyben csak annyi, hogy Orbán Viktor szokásos, közmondásokkal megtűzdelt, népmesei beszédmódja, amivel rendre igyekszik megértetni magát az ezt kedvelő szavazótáborával, most kicsit megfeneklett. Ha úgy tetszik, rásötétedett a szóerdőben.

Hirdetés
Hirdetés

A közmondások szerelmeseinek: addig járt a korsó a kútra, amíg eltörött.

„Kisújszállási asszonyságnak” nevezni Karikó Katalint, a BioNTech alelnökét, akinek a Pfizer-BioNTech-féle koronavírus vakcinát is köszönhetjük, azért hatalmas hiba, mert Karikó Katalint tisztelik a munkája miatt, a többi között az mRNS-alapú oltási módszer kifejlesztéséért.

A „kisújszállási asszonyságozást” nehéz nem az irigységként értelmezni, hiszen Orbánt nagyon kevesen tisztelik igazán. A politikai ellenfelei például egyáltalán nem tisztelik, a haragosai kifejezetten gyűlölik, a rajongótábora inkább rajong érte, és sokan félnek tőle. Valódi tisztelőből, olyanokból, akikből – az elmúlt 30 éves munkáját mérlegelve – a tiszta, őszinte tiszteletet váltja ki a mesemondó miniszterelnök, kevés van.

Emiatt, valamint az elfuserált, mindig valamit elfedni igyekvő népmesei elbeszélőmód miatt – aminek köszönhetően egyébként Orbán sokaknak szimpatikus, joviális fickónak tűnik –, pottyant ki a száján ez a megjegyzés.

Nagyon remélem, hogy sem a „kisújszállási”, sem az „asszonyság” kifejezés nem degradáló célzatú. Nagyon remélem, hogy nem arról szól ez a megjegyzés, hogy még egy olyan helyről is, mint Kisújszállás, jöhet egy ilyen koponya. És még jobban remélem, hogy az „asszonyság” megnevezés nem valamiféle újabb népmesei csodaként szerepel Orbán Viktor elbeszélésében.

Mert akkor nagyon szomorú leszek. Mert akkor Orbánról megint kiderül, hogy nem érti ezt az egészet. A vidéket nem lehet úgy felzárkóztatni, hogy állandóan vidékezel, állandóan felhívva a figyelmet arra, ezek ott amúgy nem képesek erre, de ennek a „kisújszállási asszonyságnak” összejött. A nőügyet hagyjuk, arról már tudjuk, mit gondol.

Karikó Katalin életútja nem csoda. Nem a szegény legény története, nem is egy hamupipőkés tündérmese, amit mesekönyvbe kell rakni.

Karikó Katalin egy kiváló tudós, egy remek szaktekintély, sikeres kutató, aki sok tanulással és kemény munkával érte el azt, amit elért. Kisújszálláson született, Szegeden tanult, jelenleg Philadelphiában él. Munkájáért hálásak lehetnek mindazok, akiket majd megment a Karikó-Weissman-féle módszer, amivel vakcinát készítenek. Reméljük, a tudományos világ legnagyobb elismerését, a Nobel-díjat is megkapja majd.

Karikó Katalint tiszteljük, a tisztelet pedig ott kezdődik, hogy nem degradáljuk valamiféle égből pottyant népmesei hőssé.

Cservenák Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: BioNTech Karikó Katalin koronavírus oltás Orbán Viktor Pfizer vakcina