Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. január 3. 18:35

Nemi sztereotípiákat hirdet a 11. osztályos NER-tankönyv

A nyelvtankönyv egyik feladata szerint a férfiak és a nők gyakorlatilag képtelenek egymással kommunikálni.

Hirdetés

Bárki számára elérhető online az a magyar nyelvtan tankönyv, aminek a Média, nyilvánosság, retorika című fejezetében a következő feladatot kell megoldania a tanulóknak:

A nők és a férfiak verbális kommunikációs sajátosságai számos ponton eltérnek. Olyannyira, hogy félre is érthetik egymást. Próbáld megállapítani, hogy a következő állítások vagy idézetek melyike lehet jellemző a nőkre, és melyik a férfiakra!

1. állítás: Azonos nemű társaságban erről beszélgetnek: üzlet, politika, gazdaság, jogi kérdések, adók, sport, legfrissebb hírek, autók, a másik nem, kütyük, praktikus dolgok.

2. állítás: Azonos nemű társaságban erről beszélgetnek: család, érzelmek, a másik nem, társas élet, könyvek, ételek, italok, életproblémák, életstílus.

Kipróbáltuk, igen, az 1. állítás vonatkozik a férfiakra, a 2. pedig a nőkre.

Meglepő, hogy a férfiak és a nők által kedvelt társalgási témákban mennyire kevés az átfedés. Egyetlenegyet említ a tankönyv, ez pedig "a másik nem". Sőt, a feladatból többek között az is kiderül, hogy az italokról a nők szeretnek inkább beszélni, míg a jogi kérdések a férfiakat foglalkoztatják. Utóbbihoz egy érdemes hozzátenni, hogy Magyarországon a diplomás nők már tíz évvel ezelőtt is többen voltak, mint a diplomás férfiak, és hasonlóan alakult a hazai jogásztársadalom összetétele is: a jogtudományi és igazgatási végzettségűek 55 százaléka volt nő 2011-ben a KSH adatai szerint. 

A 11. osztályos nyelvkönyv vonatkozó fejezetét Körmendi Zoltán, a Momentum Csongrád-Csanád megyei képviselője osztotta meg Facebook oldalán. Mint írja:

Az átideologizált oktatásban így veszik el az önállóság, az autonóm gondolkodás, így képződnek hamis elvárások a diákokban másokkal és önmagukkal szemben. Így lesz Nyelvtankönyvből NERtankönyv.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: nemek közötti egyenlőség NER oktatás sztereotípia tankönyv
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés