Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. január 3. 17:26

PDSZ: Az elsők között kell beoltani a pedagógusokat!

Az érdekvédelmi szervezet szerint megdöbbentő, hogy a pedagógusok kimaradtak a nemrég nyilvánosságra került oltási rendből.

Hirdetés

Nyílt levet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, Kásler Miklósnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjének, Palkovics Lászlónak, az Innovációs és Technológiai Minisztérium tárcavezetőjének és Maruzsa Zsoltán közneveléséért felelős államtitkárnak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

Tiltakozásuk oka, hogy a most nyilvánosságra hozott oltási tervben a tanárok egyáltalán nem szerepelnek. A Nemzeti Népegészségügyi Központ javaslatában ugyanis csak az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók, illetve a rendvédelmi szervek tagjai vannak nevesítve.

Utóbbiak esetében az NNK kiemelte, azokat kell soron kívül beoltani, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal.

Valóban érthetetlen, hogy a tanárok, akik munkájuk során számos diákkal kerülnek közvetlen kapcsolatba, miért maradtak ki az oltási rendből. Ezért a PDSZ levelében nemzetközi szervezetek javaslataira hivatkozva kéri a kormányt, hogy kerüljenek fel a pedagógusok is az elsődlegesen beoltandó csoportok listájára:

Követeljük, hogy a köznevelési intézmények dolgozói közvetlenül az egészségügyben és a szociális területen dolgozók után legyenek azok között, akik az Európai Unió megfelelő szerve által engedélyezett oltóanyagban az első körben részesülnek! Mind az Oktatási Világszervezet mind az UNESCO kiemelte, hogy a pedagógusoknak, az oktatóknak, a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottaknak magas prioritású csoportnak kell lenniük annak érdekében, hogy  az egészség védelme, az oktatáshoz való jog érvényesüljön.

A PDSZ arra is felhívja a figyelmet, hogy nem elegendőek a kormány eddig bevezetett óvintézkedései az oktatásban és a tanévkezdés súlyos kockázatot jelent a tanárok számára. A tesztelést kifejezetten látszatintézkedésnek nevezik a levélben:

Az olyan látszatintézkedések, mint a pedagógusok számára “biztosított” tesztelés, egyelőre csak egyszeri, és sokak számára elérhetetlen a távolság, a rossz közlekedési viszonyok és korai hazautazási kényszer miatt, nem beszélve arról, hogy a rendelkezésre álló időpontok meglehetősen hamar beteltek a kollégák visszajelzései szerint. Önmagában már a tesztelésre történő beutazás is kockázatot jelent, ezért azok számára, akik nem rendelkeznek személygépkocsival, illetve nem a tesztelőpont közelében laknak, aránytalan kockázatot jelent a nem is megbízható eredményt nyújtó tesztelésben való részvétel. 

A szervezet szerint megoldást csak a digitális munkarend feltételeinek megteremtése jelenthet, ami egyszerre biztosítja az oktatáshoz való jogot, és az egészséghez és a biztonságos munkavégzéshez való jogot is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: koronavírus oltás oltási terv pedagógus Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete vakcina
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés