Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. január 3. 14:23

Ismét új létesítménnyel gyarapodott a vadaspark: 2020-ban orrszarvúház épült

A Szegedi Vadaspark az ország legfiatalabb, de legnagyobb területű és legdinamikusabban fejlődő állatkertje. Az elmúlt években európai uniós, önkormányzati és intézményi forrásból közel 2 milliárd forintért készültek el fejlesztések, tavalyelőtt elefántház épült, tavaly pedig az orrszarvúak otthona készült el.

Hirdetés

Régi vágya teljesült a Szegedi Vadaspark látogatóinak tavaly nyáron. Elkészült az állatkert legújabb attrakciója, az orrszarvúház, amelybe azonnal be is költözött az első Magyarországon, Nyíregyházán született indiai rinocérosz. Csülök gyorsan a szegediek kedvence lett. Néhány hónappal később pedig újabb orrszarvú, Akeno is elfoglalta kifutóját.

Nézze meg augusztusi galériánkat az orrszarvúház átadásáról! Kattintson ide! (fotók: Iványi Aurél)

A második szegedi rinocérosz az angol–walesi határhoz közel található Chester állatkertjéből került Szegedre. A kétéves hím gyorsan megbarátkozott lakótársával, Csülökkel, aki alig fiatalabb nála. A távlati cél, hogy nőstény orrszarvúja is legyen Szegednek, ami előfeltétele, hogy szaporodhasson az itteni állomány.

Az augusztus végén átadott orrszarvúház alapterülete 250 négyzetméter, amihez csatlakozik egy 300 négyzetméteres kifutó. A házban fűthető medencék, odakint nagyméretű dagonyák várják a fürdőzést is kedvelő indiai rinocéroszokat.

A mostani fejlesztésre nem tudtak igénybe venni pályázati forrást: a vadasparknak az önkormányzattal együttműködve sikerült javarészt önerőből megépíteni az orrszarvúak házát.

A bemutató teljes költsége 178 millió forint, 72 százalékát a vadaspark saját bevételeiből, a fennmaradó részt pedig önkormányzati támogatásból fedezték.

Ők születtek tavaly a vadasparkban

Keafiókák, kislajhár, kecskék, muflonok, kenguruk, prérikutyakölykök, pettyes szarvasok, csupaszpofájú tamarinok, zerge, guanakó csikó, binturong, mendeszantilop, tompaorrú krokodilok, kis zebra, mezopotámiai dámszarvas és pingvinfióka.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Akeno beruházás fejlesztés indiai orrszarvú orrszarvú Szegedi Vadaspark vadaspark
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés