Túl a városon 2021. január 3. 12:16 Forrás: telex.hu

Orbán Viktor: A Pfizer vakcina egy magyar vakcina

A miniszterelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának vendége volt.

Hirdetés
Hirdetés

Orbán Viktor elmondta, elégedetlen a vakcina beszerzésének tempójával, ugyanis volt olyan oltóanyag, ami bizonyos országokban, Kanadában, Nagy-Britanniában, Izraelben hamarabb elérhető volt – ezért a kormány folyamatosan figyelemmel kíséri a keleti vakcinák és gyógyszerek fejlesztését. A kormányfő hozzátette, hogy nem Brüsszel tehet mindenről, az EU ugyanis ki van szolgáltatva a gyógyszeripari cégeknek:

„De miután az uniós sem szabad olyasmiért felelőssé tenni, ami nem igazságos, méltányos, ezért nem róhatjuk fel Brüsszelnek azt, hogy a gyártók nem tudják pontosan megmondani a szállítási időpontokat és mennyiségeket”

Való igaz, az Egyesült Királyságban már december elején megkezdődött a lakosság beoltása, míg Magyarországon, és az Európai Unió többi tagállamában is karácsony végén érkezett meg az első szállítmány a Pfizer vakcinából.

Azonban azt érdemes hozzátenni, hogy Magyarország az uniós oltási program keretében az Európai Uniótól kapta a vakcinákat, amiket korábban a bizottság kötött le, majd vásárolt meg számunkra.

Orbán Viktor elmondta, vannak arra vonatkozó tervek, hogy a szavazókörökben alakítsanak ki oltópontokat, így mindenkinek oda kellene majd menni vakcináért, ahol szavazni is szokott. Óvatosan fogalmazott azonban azzal kapcsolatban, be lehet-e oltani a lakosság 40-50 százalékát a vírus harmadik hullámának elkerülése érdekében. Bár az lenne a legjobb, ha már holnap reggel mindenkit beoltanánk, minden attól függ, rendelkezésre áll-e elegendő oltóanyag. Ettől függ az is, mikor lehet lazítani az érvényben lévő korlátozásokon. A harmadik hullám szerinte akkor szabadulhat el, ha túl korán oldják fel a járványvédelmi intézkedéseket.

A miniszterelnök Karikó Katalinnal folytatott korábbi beszélgetésére hivatkozva elmondta: 

„Kis túlzással, de nyugodtan mondhatjuk, hogy ez egy magyar vakcina: amerikai pénz és magyar ész van benne.Büszkék lehetünk a tudós asszonyra, aki egy kisújszállási asszonyság egyébként, mint megtudtam.”

Azt is hozzátette, az egészségügy Magyarországon jobban helytállt, mint máshol: 

„Itt nem haltak meg emberek azért, mert nem volt ellátás a kórházban, nem kellett a folyosókon fektetni embereket és az orvosoknak sem kellett arról dönteni, hogy melyik beteg maradjon életben a kevés lélegeztetőgép miatt.”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy járványkezelés Karikó Katalin koronavírus oltás Orbán Viktor Pfizer vakcina