Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. január 3. 11:21

Erzsébet királynő kitünteti Szakmány Tamás orvosprofesszort

A Walesben élő magyar orvos a Brit Birodalmi Rend tagja lesz, ezentúl majd úgy írhatja a nevét: Szakmány Tamás MBE.

Hirdetés
Hirdetés

Szakmány professzor Érden érettségizett a Vörösmarty Gimnáziumban, majd a Pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az anaszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatot szerezni ment Angliába. Liverpoolban dolgozott, amikor értesült arról, hogy a pécsi egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, ezért úgy döntött, hogy nem ön haza.  Öt éve lett Walesben a Gwenti Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének az orvosa, majd vezetője. Hamarosan a Cardiffi Egyetem is igényt tartott a szaktudására, meghívta professzorának – írja az infostart.

Szakmány Tamás azzal érdemelte ki II. Erzsébet királynő elismerését, hogy a koronavírus-járvány kitörésekor ő koordinálta a súlyos betegek kórházi ellátását Walesben.

Szakmány nemrég a Szeged Televízió Téma című műsorának vendége is volt, ahol részletesen beszélt a magyar egészségügy problémáiról. A beszélgetésből például kiderült, hogy hazánkban kétszer annyi beteg van lélegeztetőgépen, mint az egyébként a gazdagnak egyáltalán nem számító Walesben. A professzor szerint ennek elsősorban az az oka, hogy más módszerekkel dolgoznak a Nagy-Britanniában, mások az ellátási viszonyok is.

„Az ápolóhiány és a szakképzett szakszemélyzetnek a hiánya nagyon megnehezíti azoknak a dolgát, akik meg szeretnék akadályozni, hogy a betegek lélegeztetőgépre kerüljenek.”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: angol királynő Egyesült Királyság koronavírus Szakmány Tamás Wales

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés