Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. január 3. 09:17

Fideszes megyei elnök: Az EU egy közös bográcsozás, Nyugat-Európában feudalizmus van

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat kormánypárti elnöke a Nyugat-Hírmondó című lapnak adott páratlan interjúban elemzi az uniós tagállamok politikai berendezkedését.

Hirdetés

Az azonnali szemlézte Németh kijentéseit, amelyek meglehetősen eltérnek a Fideszes kommunikáció főáramától. A kormánypárti politikus részletes elemzést nyújtott többek között az Európai Unióról és a tagállamok államformájáról is:

„Az EU olyan, mint egy közös bográcsozás. Miután mindenki maga hozta az alapanyagokat és közösen megfőzték az ételt, lennének, akik utólag meg akarnák határozni, hogy bizonyos résztvevők, például a bajszosok ne kaphassanak az ételből.”

Magyarország azonban az unióban nettó haszonélvezőnek számít, ami azt jelenti, hogy jelentősen több forrást kapunk, mint amennyit, Németh Zoltán nyelvén, "beleteszünk a bográcsba". De ha ragaszkodunk a gasztronómiai hasonlathoz, akkor tavaly év végén épp a magyar és a lengyel kormány akadályozta a közös pörköltfőzést a költségvetési vétóval.

A legizgalmasabb mégis az, amikor a kormánypárti politikus az európai országok politikai rendszereit vesézi ki:

„Nem kell messzire mennünk olyan EU-s tagállamokért, ahol még mindig feudális viszonyok működnek: királyság vagy monarchia (ld. Spanyolország, Dánia, Hollandia, Svédország vagy Belgium.) (…) S tudjuk, a királyságban van uralkodó, az állampolgárok pedig tulajdonképpen alattvalók. Gondoljunk csak bele, hogy ezek az elmaradott berendezkedésű országok oktatnak ki bennünket a korszerű demokráciáról.”

Németh az Egyesült Királyságot itt nem említi meg, pedig a parlamentarizmus bölcsőjének tartott Nagy-Britanniában is van királynő, mégis demokráciának tartjuk. A kettőnek ugyanis nem sok köze van egymáshoz, így az általa felsorolt alkotmányos monarchiák éppen olyan demokratikusnak tekinthetők, mint a kontinens köztársaságai. Sőt, egytől egyig olyan országok, amelyek a Freedom House szerint sokkal demokratikusabban működnek, mint a csak részben szabad minősítést szerző Magyarország.

„Sokat elmond a hazánkat érő bírálatokról egyébként az is, hogy épp abban az országban is a király az államfő, ahol az Európai Unió legfőbb szervei működnek.”

Ezzel a mondattal vitte be a végső ütést Brüsszelnek a Fideszes megyei elnök. Pedig nehéz lenne megmondani, hogy mégis mit árul el az Európai Unióról Belgium államformája – valószínűleg semmit. Annak ellenére ugyanis, hogy a kormány rendszeresen hivatkozik az unióra Brüsszelként, az EU a belga belpolitikától, és főleg az uralkodótól függetlenül működik. 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Brüsszel Dánia Egyesült Királyság Európai Unió Fidesz Győr Hollandia Svédország
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés