Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. január 2. 12:08 Forrás: 24.hu

Adózás: több fontos változás jön ebben az évben

A 24.hu összeszedte a legfontosabb adóváltozásokat, amelyek jelentősen érintik az egyének, illetve a vállalkozások életét 2021-ben.

Hirdetés

Egészségügyi szolgáltatási járulék

Akik nem rendelkeznek egészségbiztosítással, azoknak kell fizetnie ezt a járulékot. Az összeg minden januárban inflációkövetően emelik. Ebben az évben az egészségügyi szolgáltatási járulék napi összege 270 forint, havi összege pedig 8000 forint. Aki hat hónapos tartozást halmoz fel 2020 július 1. óta, annak érvénytelenítik a TAJ-kártyáját, és fizetőssé válnak számára az egészségügyi szolgáltatások.

Személyi jövedelemadó

A személyi jövedelemadónál igénybe vehető személyi kedvezmények ebben az évben már az összevont adóalapot csökkenthetik, mégpedig a minimálbér harmadáig. Az igénybe vehető havi kedvezmény összege azonban nem változik.

Adózás, részletfizetés

Magánszemélyek 500 ezer forint helyett már 1 millió forintig vehetik igénybe a 12 havi automatikus adórészlet-fizetési lehetőséget. Ha szja-ról, vagy szociális hozzájárulási adóról (szocho) van szó, akkor pedig az szja-bevallásban már nem 200 ezer, hanem 500 ezer forintig igényelhető a pótlékmentes részletfizetés, 6 hónap helyett 12 hónapra.

Kata

Az új szabályozás szerint azokat a belföldi cégeket, amelyeknek a kisadózó 3 millió forintnál többet számláz, 40 százalékos különadó terheli, ezt az adott cégnek kell megfizetni és csak a határösszeg fölötti bevételre vonatkozik. Az állam katás megrendeléseire nincs büntetőadó.

Kiva

A kisvállalati adó 11 százalékra csökken. Emelkedik a kiva bevételi értékhatára is, 3 milliárd forintra, a kilépési pedig 6 milliárd forintra.

Lakásáfa

Új építésű lakásokra ismét 5 százalékos lesz az általános forgalmi adó, a január elseje utáni ügyletekre 2022 végéig.

Gépjárműadó

Az államnak (a NAV-on keresztül) kell megfizetni, és nem az önkormányzatoknak. Az első részletet nem március 15-ig, hanem április 15-ig kell befizetni.

Pálinkaadó

A magánfőzés 86 literig jövedékiadó-mentes. A bérfőzött párlat egy bérfőzető részére évente legfeljebb 50 liter mennyiségig jövedékiadó-mentes. Az áfa és a csipszadó megmarad a pálinkán.

Illeték

Megszűnik az illetéktörvényben meghatározott elsőfokú hatósági eljárásoknál az illetékkötelezettség.

Online számlázás

Már valamennyi számlára kiterjesztették. Így – a három hónap türelmi idő után – már a magánszemélyek és a külföldiek részére kiállított számlákat is le kell jelenteni a NAV online számlarendszerén keresztül.

Helyi iparűzési adó

Ezt minden vállalkozásnak az adóhatósághoz kell benyújtania. Mértékét lefelezte a kormány. 4 milliárd forint nettó árbevétel, illetve mérlegfőösszeg alatt maximum az árbevétel 1 százaléka lehet az ipa (a települések zöme eddig jellemzően 2 százalékot vetett ki).

Kiskereskedelmi különadó

Az először átmenetinek tervezett sarc megmarad.

Bankadó

A bankoknak természetesen kedvez a kormány, a bankadót nem kell fizetniük a pénzintézeteknek, sőt a 2020-as bankadó egy részével csökkenthetik a 2021-es normál adójukat.

Helyi adók

Az önkormányzatok nem emelhetik a helyi adókat.

Jövedéki adó

A jövedéki adó a dohánytermékek többségénél jelentősen emelkedik, az év során kétszer, január 1-jétől és április 1-jétől. Ez természetesen jelentős áremelkedést okoz majd.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: adó NAV
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés