Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. január 1. 16:58

Három év alatt a hatodik orvosi rendelő újult meg Szegeden

Képriport
Európai uniós és önkormányzati forrásból évek óta folyamatosan újítja fel Szeged városa a szegedi orvosi rendelőket. Az idei év legnagyobb egészségügyi beruházása a Gáspár Zoltán utcai rendelő kialakítása volt. Az egykori óvodából több mint 550 millió forintos költséggel hoztak létre korszerű egészségügyi intézményt. Ez már a hatodik elkészült ilyen beruházás volt a városban három év alatt.

Hirdetés

Júniustól a Gáspár Zoltán utcában négy felnőtt és két gyermek háziorvos, négy fogorvos, valamint hat védőnő fogadhatja európai színvonalú körülmények között a körzetben élő 11 ezer embert egészségügyi problémáival. 

Egy kiürült régi óvoda épületét alakították át korszerű orvosi rendelőké, mert a József Attila sugárúton működő korábbi intézmény már nagyon rossz állapotban volt, felújítása túl sokba került volna. Ezért úgy döntött az önkormányzat, hogy egy másik helyszínen hoz létre korszerű egészségügyi központot. 

Három év alatt különféle egészségügyi fejlesztésekre 1,4 milliárd forintot fordított az önkormányzat: többek között megújult a Korondi utcai rendelőintézet, a Budapesti körúti rendelőintézet, Kiskundorozsmán felépült egy teljesen új egészségház, Tápén új védőnői szolgálatot alakítottak ki, és Béketelepen is megújult az orvosi rendelő. A tervek szerint a jövőben is folytatódnak az ehhez hasonló beruházások.

– Szeretnénk az alapellátásban dolgozó kiváló szakembereknek, orvosoknak, védőnőknek, fogorvosoknak Szegedhez méltó, európai színvonalú környezetet biztosítani – mondta Botka László polgármester a Gáspár Zoltán utcai rendelő avatásakor.

Kívül-belül megújult a Gáspár Zoltán utcai orvosi rendelők épülete (fotók: Iványi Aurél)

Az épületen többek között energetikai korszerűsítést is végeztek: a homlokzatok, a tetők és a padlók hőszigetelést kaptak, kicserélték a nyílászárókat, a fűtési és világítási rendszert átalakították. A rendelők mindegyike akadálymentes. Az épületeken belül a vakoknak és gyengén látóknak tájékoztató táblákat helyeztek ki Braille-betűs feliratokkal, a hallássérülteknek pedig indukciós hurokerősítő készüléket telepítettek.

Megújult a rendelők környezete is. Járdákat, kerékpártárolókat építettek, telepítettek, a védőnői szolgálathoz babakocsi-tárolót hoztak létre. Egy mentőbeállót és 37 gépkocsiparkolót alakítottak ki. Fákat ültettek és füvesítettek, valamint a projektben orvosi eszközöket és bútorokat is beszereztek. 
A beruházás megvalósítására az önkormányzat 300 millió forint uniós támogatást és 251 millió forint saját forrást biztosított. A fejlesztéssel nemcsak az Északi városrész lakóinak életminősége változott meg, hanem a szomszédos Tarjánban élőké is. 

Biztonságos várók

Az új rendelőépület kialakításakor ügyeltek arra, hogy az épületrészekben elkülönüljenek a felnőtt, gyermek- és fogorvosi rendelők, valamint a védőnői szolgálat helyiségei.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy felújítás önkormányzat orvosi rendelő
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés