Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Befejezéshez közel a kistérségi fejlesztések: indulásra kész a főzőkonyha, tavasszal visszaköltözhetnek az idősek a klubokba
Szegeden 2021. január 1. 14:07

Befejezéshez közel a kistérségi fejlesztések: indulásra kész a főzőkonyha, tavasszal visszaköltözhetnek az idősek a klubokba

Elkészült és hamarosan a próbafőzést is megtartják a Kálvária sugárúti idősek otthonának megújult és kibővült a főzőkonyhájában. Az ezeradagos korszerű létesítmény hatósági engedélyeit is kiadták, egyelőre a járvány okozta létszámhiány lassítja az üzembeállítását. Jó ütemben halad viszont Szeged hat idősek nappali klubjának korszerűsítése: a „lakók” tavasszal visszaköltözhetnek a megszépült intézményekbe.

Hirdetés

A szegedi kistérség egyik kiemelt fejlesztése, a Kálvária sugárúti idősek otthonában található főzőkonyha korszerűsítése és bővítése tavaly ősszel kezdődött. Kevés beruházást kísért az elmúlt időben ennyi balszerencse, mint ezt. Már a munkálatok megkezdésekor számtalan műszaki probléma derült ki, amelyek lassították a kivitelezést és tovább növelték a költségeket. Ezután két hullámban is jött a járvány, először le is állt az építkezés, mert teljes zárlatot rendeltek el az intézményben, most pedig a dolgozók egy jelentős része esett ki munkából a járvány miatt.

A próbafőzést decemberben megtartották, de csak januárban indul a nagyüzem.

– A végleges üzembe állásra csak januárban látunk lehetőséget – mondta Csúcs Áron, a Szegedi Kistérség- és Gazdaságfejlesztési Tanácsadó és Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A Nemzeti Közműveknek is van még tennivalója ahhoz, hogy elindulhassanak a főzéssel. 2019 augusztusában rendelték meg az elektromos hálózat fejlesztését, de a szolgáltató csak 2020 november végére vállalta a teljesítést, és egy kicsit még azzal is megcsúszott. A nagyteljesítményű konyhai gépekkel pedig megfelelő áramellátás híján nem lehet elindulni.

A 250 millió forintos beruházás során nemcsak megújult, de ki is bővült a főzőkonyha, amelynek kapacitását 650-ről 1000 adagra növelték. 

A modern konyhatechnológiai előírások szerint kialakított konyhabelsőben válaszfalak kerültek áthelyezésre, új vakolatot kaptak a falak, megújultak a burkolatok és kifestették a száz négyzetméterrel megnövelt konyhát. A kor és a konyha működési szabályainak megfelelően teljes elektromos, gépészeti és szellőzéstechnikai felújítás is történt.

Az új létesítmény megnövekedett kapacitását a tervek szerint már az indulás napjától teljesen ki szeretnék használni. Az ezer adagból közel ötszázat az Acél utcai és a két Kálvária sugárúti bentlakásos intézményben élőknek készítenek. Ők napi ötszöri étkezést kapnak. A maradék ötszáz adaggal a szociális étkeztetés egy részét fogják kiváltani. Többek között jut majd belőle az idősek nappali intézményeiben étkezőknek is.

A teljesen megújult, korszerű konyhán a jövőben több mint húszan dolgoznak majd, hogy az igényeket folyamatosan ki tudják elégíteni.

A szakácsok mellett saját dietetikusa is lesz a konyhának, hiszen az itt élő idős emberek közül sokan szorulnak diétás étkezésre, több mint húsz féle kímélő ételt kell majd készíteniük naponta, ha januárban elindul a nagyüzem.

Három jármű is segíti majd az ellátást

A társulás – szintén pályázati pénzből – három gépkocsit is beszerez. A két személyautóval és a kisbusszal az időseket szállítják és az ebéd kiszállításhoz is használják majd.

Az idősek szegedi klubjai folyamatosan szépülnek meg, de szinte mindenhol akadnak műszaki problémák

Hat szegedi idősek nappali ellátóhelyének korszerűsítésére 2016 első felében beadott pályázatokra 2017 novemberében nyert támogatást a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása, de a közbeszerzési eljárások és a kötelező adminisztráció lassúsága miatt elhúzódott a beruházás megkezdése, időközben azonban jelentősen megnőttek az építőipari árak, ezért a szegedi önkormányzat 2019 novemberében több mint 113 millió forinttal egészítette ki a költségvetést.

A munkálatok ősszel kezdődtek, és a tervek szerint jövő tavasszal már vissza is költözhetnek az idősek a teljesen megújult klubokba.

A 430 millió forintból megvalósuló fejlesztés nyomán hat szegedi idősklub újulhat meg a városban. Az Alsókikötő soron, a Gáspár Zoltán, a Kereszttöltés, a Dáni János utcában, valamint a Kossuth Lajos sugárúton és a Bölcs utcában is gőzerővel folyik az építkezés.

Ennél is jobban áll már a felújítás a Dáni János utcai épületben (fotók: Iványi Aurél)

A beruházás során hőszigetelik az épületek homlokzatát, egyes helyeken kicserélik a nyílászárókat, felújítják a gépészetet és az elektromos hálózatot, festenek, kicserélik a fal és padlóburkolatokat. Valamennyi helyszínen elvégzik az akadálymentesítést, ez az idős emberek miatt kiemelten fontos része a fejlesztésnek. Emellett mind a hat klubba új bútorokat is vásárolnak. 

– A munkák kezdte óta több, előre nem látható műszaki probléma is kiderült, amik újabb plusz munkát és kiadást jelentenek, a legszükségesebb pótmunkákra a város most is biztosítja a fedezetet. Ha a járvány elcsendesedik, várhatóan tavasszal visszaköltözhetnek az idős emberek megszokott, régi helyükre. Addig annyira meg fognak szépülni a felújított idős klubok, hogy valószínűleg rá sem fognak ismerni – zárta szavait Csúcs Áron.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Csúcs Áron idősotthon interjú Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézmény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés