Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. január 1. 10:18

Ceglédi Zoltán: Oltatok, hogy visszakapjuk az életünket

Aki arról harsog, hogy a vakcina után is fent kell tartani a bezárásokat és tilalmakat, az az „oltakozási szándékot” és ezzel a védekezést ássa alá, emberéleteket veszélyeztetve.

Hirdetés

A leköszönő évet maga alá gyűrte a koronavírus. Nem volt ennél fontosabb téma és teendő. A legélénkebb vita a vírus okozta probléma kezeléséről zajlott. Ebben következetesen ugyanazt a centrista, mérsékelt álláspontot képviseltem: a járvány nem szüntethető meg bezárkózással, de a vakcina kell. Laposítjuk, nyújtjuk, de amint emberhez méltó életet akarunk, hozzá kell érnünk másokhoz, találkoznunk kell. Élnünk kell. Ekkor pedig terjed. Vallottam és vallom, hogy szabadságunk és biztonságunk szempontjait is érvényesítve, csak a görbe laposításához szükséges korlátozásokat tegyük meg – és csak addig, amíg meglesz a vakcina. A kezdeti pesszimista jóslatok az akár 4-5 év múlva érkező oltásról csattanós választ kaptak a TUDOMÁNYTÓL: kész a vakcina! Rövidesen oltják a magyarokat!

Igen, én is kérni fogom. Vissza akarom kapni az életet, amit korábban éltem. Azt kérték, hogy míg meglesz a vakcina, áldozzak fel mindent. A fellépéseim, a képzéseim, az emberi kapcsolataim, utazás, sport: mind mentek a kukába – vagy a halovány és hazug online térbe. Édesanyámat 2020-ban összesen négyszer láttam. Azt kérték, hogy amíg meglesz a vakcina, addig laposítsuk a görbét, ezzel tehermentesítve az egészségügyet. Ne legyen itt is „Bergamo”. Egyesek szerint így is az lett – bár szerencsére a Magyar Orvosi Kamara „Realitás” című projektjében szó sincs folyosón tucatjával haldokló koronás betegekről, és katonai konvojban elszállított halottak tömegéről.

Azt kérték, hogy amíg nincs vakcina, addig kössünk kompromisszumot saját egészségünkkel. Az esetek döntő többségében a műtéteket elhalasztották, a vizsgálatokat átütemezték – és a kórházból a betegeket hazaküldték. 2020-ban kis túlzással csak koronavírusban betegedhettünk meg. Nem tudjuk, hányan haltak vagy nyomorodtak meg azért, mert nem korona, hanem „csak” egy másik betegség támadta meg őket. De most itt a vakcina, és amint lehet, én is kérem. Ragaszkodnék a normális élethez. Oltatok, mert két szúrás és a 28 napos várakozás után már nem fertőzök és nem fertőződök.

Az elmúlt hónapok vitáiban a mindent bezárni követelő hangos tábor fő érve az volt, hogy ő „a biztonság kedvéért” tiltáspárti. Minden otthonmaradós-maszkos profilmatrica, minden külföldi karanténhír alatt felharsanó „itt is ezt kéne!!!”-kórus önigazolása az volt, hogy ő a nagyobb biztonság mellett áll ki. Nos, a nagyobb biztonságot most az oltás jelenti, igaz? Az embereket arról kéne meggyőzni, hogy „oltakozzanak”, mert hatásos, igaz? Erre mit látok? Elindult a licit előbbiek részéről, hogy miért kell a vakcina után továbbra is maszkban és a tilalmakat fenntartva vegetálni. A karanténmániások megindultak a vakcina ellen.

Értem én. 2020-ban víruscelebek villámkarrierjét láthattuk felfutni. Tévés- és reklámszerződések mennek a levesbe, amint a vakcina megállítja a járványt. Újjáéledő politikusi ambíciót hűtene le vödörnyi vízként a vakcina. Öntheted! Ugyanígy, a klikkvadász sajtógyár is megtorpan, ha az emberek oltás után már nem kattintanak a riogatásra. No meg ott vannak, sajnálom, a szomorú életűek, akiknek egyfajta kárörömöt hozott az év. Végre odalökhették másoknak, hogy te sem mész sehova! Habitusában ő az autókat kulccsal végigkarcoló, a vonat üléseit felhasogató, öncélú garázda: neki ugyan nem lesz jobb, de melegíti a tudat, hogy már neked is rossz. De itt a vakcina, és egyedül úgy tudják feltartóztatni a közelgő megszabadulást, ha naponta lenyilatkozzák és megírják, hogy „a vakcina sem jelenti azt, hogy visszakapod az életed, igenis minden marad így, bezárva”.

Innentől ők jelentik a veszélyt. Ők ássák alá a védekezést. Ha arról győzködik az embereket, hogy utána is be leszünk zárva, akkor kevesebben fognak oltatni, és olyanok halnak meg, akiket a vakcina megvédett volna.

Be fogom oltatni magam, amint lehet. Miután megkaptam mindkét szúrást, és eltelt a 28 nap, ami a védettség kialakulásához szükséges, én már nem kapom el a vírust, és nem adom át neked sem. Na, utána próbáld megmagyarázni, hogy maszkban, távolságot tartva, bezárt éttermek és színházak közt, lesunyt fejjel kell sötétedés előtt hazaszaladnom, mielőtt puskás emberek kezdenek grasszálni az utcán. Miért is?!

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ceglédi Zoltán járvány jegyzet koronavírus pandémia vakcina védőoltás vélemény világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés