Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. december 31. 18:45

Még mindig nem tudni, mennyi lesz a minimálbér jövőre, januárban tovább egyeztetnek


Hirdetés

A járványhelyzet okozta bizonytalanságok miatt nem jutottak még közös nevezőre a munkaadók és munkavállalók a minimálbér és a garantált bérminimum 2021-es emeléséről. Az egyeztetések januárban folytatódnak a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A VKF 2020-ban 24 alkalommal ült össze, ebből öt év végi találkozó napirendjén szerepelt a jövő évi minimálbér és a garantált bérminimum megállapítása. Az egyeztetések annak ellenére nem vezettek megállapodáshoz, hogy a munkaadók és a munkavállalók javaslatai nem estek áthidalhatatlanul távol egymástól.

A megállapodást elsősorban a koronavírus miatti gazdasági bizonytalanságok nehezítették. A felek januárban tovább dolgoznak a kompromisszumos megoldás elérése érdekében.

A közlemény szerint a kormány arra törekszik, hogy minél több magyar ember jusson elvégzett munkája után tisztességes keresethez. A tavalyi bérmegállapodás értelmében 2020-ban 8 százalékkal emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum. A minimálbér bruttó összege 2020 januárjától 161 ezer forint, ami több mint kétszerese a 2010-es, 73 ezer 500 forintos szintnek. A garantált bérminimum az elmúlt évtized eleje óta 89 ezer 500 forintról 135 százalékkal 210 ezer 600 forintra emelkedett.

Hozzá kell tenni, hogy a 2010-es minimálbér nettója az adójóváírások miatt közelítette a 73 ezer 500 forintos nettó értéket, míg a 2020-as minimálbér nettója 107 ezer forint, így nettó értékben számolva szó sincs kétszeres növekedésről 10 év alatt. A garantált bérminimum esetében is hasonló a helyzet a 89 ezer 500 forintnál alig volt kevesebb a nettó érték 2010-ben, míg a 2020-as nettó érték 140 ezer forint körül van, így itt sincs meg a kétszeres növekedés.

A bérek 2013 eleje óta, 93 hónapja töretlenül nőnek Magyarországon. 2020 január-szeptemberre a tíz évvel korábbihoz képest a nettó keresetek kedvezmények nélkül 99, a családi kedvezménnyel számolva pedig 106 százalékkal emelkedtek, tehát lényegében megduplázódtak. Idéntől mások mellett az egészségügyben és az oktatásban dolgozók is jelentősen több pénzt vihetnek haza. A kormány célja változatlanul az, hogy az emelkedő bérekkel folyamatosan javuljon a magyar családok életszínvonala.

Korábban azt írtuk, Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke közölte, a visegrádi országokban bejelentett jövő évi minimálbér-emelésekre reagálva a szakszervezeti oldal elmozdult korábban meghatározott 10 százalékos béremelési igényéről és új ajánlatát 7,5 százalékban határozta meg.

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára elmondta, a munkaadói oldal fontosnak tartja, hogy 2021-ben is megőrizzék a dolgozók bérének a reálértékét, ezért 3 százalékos béremelésre tettek javaslatot. Azzal a kikötéssel, hogy ezt akkor vállalják, ha a kormány folytatja a hatéves bérmegállapodásban foglaltakat és jövőre is újabb 2 százalékponttal csökkenti a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adót. Közölte, ha a kormány január 1-től hajlandó engedni a szocho mértékén, akkor a munkaadói oldal is január 1-től, amennyiben ezt a szokásos júliusi időpontban kívánja megtenni a kormány, úgy a munkadói oldal a nyári időszaktól vállalja, hogy 3 százalékkal emeli a minimálbért és a garantált bérminimumot.

(Nyitóképünk illusztráció; fotó: MTI/Sóki Tamás)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: garantált bérminimum minimálbér

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés