Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Ziccer
  • Orbán olimpia rendezéséről és focivébé döntőjében játszó magyar válogatottról álmodik
Ziccer 2020. december 31. 11:29

Orbán olimpia rendezéséről és focivébé döntőjében játszó magyar válogatottról álmodik

Kedvenc lapjának, a Nemzeti Sportnak adott év végi interjújában a miniszterelnök egészen zavarba ejtően értekezik a „sportba beszivárgó, az ember természetes életfelfogását és önazonosságát támadó szlogenekről”. Nem fejtette ki, mire gondol, de a sportba szivárgó szlogenek között olyanok vannak, mint a FIFA-szlogenként ismert Mondj nemet a rasszizmusra! vagy például A gyűlölet nem pálya!, ami a Magyar Labdarúgó Szövetség egyik kampányának jelmondata.

Hirdetés

A kormány azért minősítette stratégiai ágazattá a sportot, mert felismerte pótolhatatlan szerepét, vagyis azt, hogy eszmények, kemény munka, hősök és áldozatvállalás nélkül a modern élet „eliszaposodik” – mondta Orbán Viktor a Nemzeti Sportnak adott év végi interjújában.

A miniszterelnök beszélt arról is, szeretné megérni, hogy Magyarország olimpiát rendez, a magyar labdarúgó-válogatott pedig világbajnoki döntőt játszik.

„A futballt Magyarországon mindig is az önbecsülés kérdésének tartottam” - vallja a kormányfő, hozzátéve, a nemzeti önbecsülés és a sport szorosan összetartozik. Úgy fogalmazott: „Nekünk, magyaroknak a virtus örök erényünk, és a szívünknek ugyanabban a sarkában lakik, mint a sport.„

Orbán Viktor közölte, a „baloldal mindent ellenez, így a sportot is”. „Szerintem nem normális hozzáállás sajnálni a pénzt sportpályákra vagy a gyerekek sportolására” – mondta, hozzáfűzve, a magyar sport még messze van attól, hogy a pénz maga alá gyűrje. „Mi még inkább a hőskorban élünk” – jegyezte meg.

Természetesen Orbán Viktor is tudja, hogy a sportpályák építését és a gyerekek sportolását senki sem ellenzi Magyarországon. Amit ellenez bárki is, az a százmilliárdokból történő, ésszerűtlen stadionépítés, miközben iskolákban és kórházakban omladozik a mennyezet. A pénzről pedig csak annyit, hogy egyre többen látják úgy, hogy a bőséges állami támogatás könnyen elkényelmesíti a sport hazai szereplőit.

Igaz, erre rímel Orbán egyik gondolata az interjúból, íme:

„szerintem a pénz bizonyos határ fölött a sport ellenségévé válhat. Több sportág már át is lépte ezt a határt. A pénz kétféleképpen is megronthatja a sportot. Egyrészt úgy, ha fontosabbá válik, mint maga a küzdelem, ha az edzők, az ügynökök, a klubvezetők a sportolóban nem a fantasztikus tehetséget látják, hanem a pénzszerzés lehetőségét. Másrészt pedig azzal, ha nem a képesség, hanem a pénz dönti el, melyik sportoló vagy csapat jut föl a csúcsra, s így a szegények és a gazdagok, a kicsik és a nagyok közti szakadék áthidalhatatlanná válik. A focivilág ma egyre inkább ilyen. Úgyhogy egyáltalán nem bánom, ha a sportvilág visszaereszkedik az eredeti küldetéséhez.”

Ez annak fényében kifejezetten érdekes, hogy a Felcsút kizárólag a sokmilliárdos tao-támogatásnak, és Orbán Viktornak köszönhetően emelkedett ki az alsóbb osztályokból. Mintapéldája annak, amiről a miniszterelnök az interjúban beszél. 

Ehhez képest sikertörténetként értékelte a tao-támogatások rendszerét, ugyanis az a többletforrások mellett élő kapcsolatot hozott létre a vállalatok és sportszervezetek között.

A kormányfő kitért arra is, „folyamatosak a támadási kísérletek minden ellen, ami az ember természetes életfelfogásához és önazonosságához tartozik”, ezek pedig beszivárognak a sportrendezvényekre szlogeneken, mezfeliratokon, kötelezően elmondandó beszédeken keresztül.

„Néha úgy érzem, egy nagy világátnevelő táborban kell élnünk, és ez a sportot is beszippantja, ez sokunkat kifejezetten zavar” – mondta, de konkrétan nem fejtette ki, hogy melyik társadalmi üzenettel van baja: 

  • a rasszizmust,
  • a gyűlöletet,
  • a tisztességes versenyt
  • vagy az esélyegyenlőséget hirdető szlogenekkel.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: labdarúgás Orbán Viktor sport stadion
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés