Hirdetés
Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Szegeden
 • Ez volt 2020 a Szeged Televízió kameráin át – 3. rész: történések szeptembertől decemberig
Szegeden 2020. december 30. 19:00 Forrás: Szeged Televízió

Ez volt 2020 a Szeged Televízió kameráin át – 3. rész: történések szeptembertől decemberig

A Szegedi Híradó visszatekint erre az igen embert próbáló 2020-as esztendőre, annak legérdekesebb szegedi eseményei közül válogatva. Nézzük, mi történt Szegeden az év utolsó négy hónapjában!

Hirdetés
 • Felújított épületben kezdték meg a tanévet a tápéi Bálint Sándor Általános Iskola diákjai. Ez már a hatodik olyan iskola Szegeden, amit a város európai uniós és önkormányzati forrásból újított fel, annak ellenére, hogy azok fenntartása állami feladat. A fejlesztéssel jelentősen csökkent az intézmény energiafelhasználása és akadálymentessé is tették az épületet.
 • Hat idős klubot újít fel a város 430 millió forintból. Az uniós és városi támogatásból megvalósuló beruházások során nemcsak korszerűsödnek, de bővülnek és új eszközöket is kapnak az időseket ellátó nappali intézmények.
 • Háromszor rugaszkodott neki a Szegedi Nemzeti Színház társulata az 1984 bemutatójának, először márciusban kezdték próbálni, de közbejött a járvány miatti zárlat. Májusban tovább próbáltak, de a bemutatóra csak októberben került sor. Orwell leghíresebb regényéből először Szegeden készül színpadi adaptáció.
 • A járványhelyzet miatt május helyett október 23-án adták át az idei díszpolgári és Pro Urbe díjakat. Az ünnepi közgyűlésen csak a kitüntetettek és családtagjaik vehettek részt. A díszpolgári címet 2020-ban Katona Márta, gyermekgyógyász professzor, a pro Urbe díjakat pedig Géczi József Alajos politológus és Pál József irodalomtörténész kapta.
 • Hadjáratot folytat a kormány az önkormányzatok ellen – így fogalmazott novemberben a szegedi városvezetés. A tömegközlekedési támogatás elvonása, a parkolás ingyenessé tétele, vagy a közműadó megváltoztatása mind-mind százmilliós bevételkiesést okoz Szeged költségvetésében. Az iparűzési adó tervezett teljes elvételét Botka László politikai provokációnak nevezte.
 • November közepén elkészült a Stefánia, a Móra park és a Roosevelt tér felújítása. A szegediek egy év után ismét birtokba vehették a belváros ezen szakaszát. A Móra Múzeum előtti szökőkút az átadás után még egy hétig üzemelt, utána téliesítették.
 • Csaknem másfél milliárd forintot költött az önkormányzat 2017 óta a bölcsődék felújítására. Decemberben az 1983-ban épült, 96 férőhelyes Siha közi intézmény készült el. Itt 360 millió forintból egy modern, XXI. századi épületet alakítottak ki, amely energiahatékony is lett. A gyerekek a téli szünet után vehetik birtokba a kívül-belül megújult bölcsődét.
 • A koronavírus-járvány összekuszálta a sportrendezvényeket is. Van, amit teljesen le kellett fújni, van, amit – szigorú óvintézkedések mellett – sikerült megrendezni. A szegedi ICF gyorsasági kajak-kenu világkupán hatalmas magyar siker született az éremtáblázat élén végeztünk. Az NKM Szeged Vízisport Egyesületből többen is dobogós helyezést értek el.
 • Szabadtéri íjászpályát avattak szeptemberben Kiskundorozsmán. A területet több méter magas földsánc védi, úgyhogy akár 250 méteres távra is biztonsággal lehet gyakorolni.
 • Október elején adták át a Vértó körüli futópályát. A Vérkörnek elnevezett egy kilométer hosszú rekortánpályán az átadást követően először szegedi második osztályos diákok futhattak egy kört.
 • Kis Máté profi ökölvívó és Gardi Dominika görkorcsolyázó kapta 2020-ban a Szeged Sportolója díjat. Mellettük Szeged Város Sportjáért elismerésben részesítették Csiszér Előd sportorvost és Protity Sándor labdarúgó szakedzőt.

Nézzék meg a Szegedi Híradó visszatekintését!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: híradó Szegedi Híradó
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés