Túl a városon 2020. december 30. 16:03

Domaszéken az a cél, hogy a fejlődés ne álljon meg a koronavírus-járvány miatt

A koronavírus-járvány második hulláma Domaszéket is elérte, a lakosság körében is történt megbetegedés, a védekezéssel párhuzamosan azonban nem álltak le a fejlesztések. Az önkormányzat célja, hogy a település fejlődése ne torpanjon meg a járvány miatt.

Hirdetés
Hirdetés

– Azt gondolom, semmi újdonságot nem mondok azzal, hogy az elmúlt majdnem egy évünket teljes mértékben meghatározta a járvány, és különösen az azzal kapcsolatos intézkedések. Noha településünk határát csak a második hullám küszöbén lépte át a vírus, az önkormányzatok a legelsők között hoztak áldozatot a járványkezelésben. A gépjárműadó elvonása településünk költségvetésében mintegy 25 millió forintos kiesést okozott az idén, az iparűzési adóval kapcsolatos tervek pedig a rövid- és középtávú elképzeléseinket is nagyban meghatározzák. Nagy kérdés, mi lesz az önkormányzatok egyetlen jelentősebb bevételi forrásával – mondta Sziráki Krisztián polgármester.

Domaszéken is, mint a legtöbb településen az idén akadtak fejlesztések, amelyekről a járvány okozta gazdasági nehézségek miatt átmenetileg le kellett mondani. A sok hátráltató tényező akár azt is jelenthette volna, hogy egyetlen komoly beruházást sem sikerül megvalósítani, de szerencsére nem így történt.

– A tervezett és megkezdett beruházásaink többségét sikerült megvalósítani. A nehézségek ellenére több olyan fejlesztést és felújítást fejeztünk be, amelyek az itt élők kényelmét, településünk élhetőbbé tételét szolgálják.

Az idei év beruházásait elsősorban útfelújítások és a közösségi terek modernizációja jellemezte. Nyáron két játszótér is teljesen megfiatalodhatott a településen, október végén pedig felavatták azt az új fedett termékteret, ahol a jövőben a termelők és a kereskedők igényes környezetben, szabályozott keretek között kínálhatják termékeiket.

– A konkrét projektek kidolgozásában nagy segítségünkre van a megyei közgyűlés, a testülettel és annak elnökével szorosabb együttműködést alakítottunk ki az elmúlt időszakban – mondta a polgármester. – Erre azért is nagy szükségünk van, mert látjuk, a jövő évet illetően sem vagyunk könnyű helyzetben. Ahogy közeledünk az új évhez, annál kevesebb biztos ponttal rendelkezünk a fejlesztési forrásokkal kapcsolatban.

Sziráki Krisztián szerint a település életére nézve is kiemelkedően fontos az Európai Parlamentben zajló költségvetési vita és a jövő évre vonatkozó önkormányzati bevétel-átcsoportosítások.

– Természetesen folyamatosan figyelemmel kísérjük a fejleményeket és igyekszünk minél több forrást becsatornázni, hogy a domaszékiek lakókörnyezetének fejlődése ne álljon meg. Számunkra ez a prioritás, hiszen a lakosság a képviselő-testületet ezzel bízta meg. Szép számmal vannak terveink az elkövetkezendő évekre is, a rövid távú fejlesztési céljaink elérése érdekében már meg is kezdtük az előkészületeket, és bízunk benne, hogy forrás is rendelkezésre áll majd mindezek megvalósításához.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus pandémia világjárvány Domaszék Sziráki Krisztián