Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. december 30. 15:26

Már a jövőt tervezik Röszkén

Óvatosan, de mégis bizakodóan tervezik a jövőt a faluban. Összefogással hamar sikerült alkalmazkodni a három és félezer lelkes település lakóinak a veszélyhelyzet okozta kihívásokhoz. A jövőben is a közösség erejében, a szakértelemben és az elhivatottságban bíznak, így körültekintő egyensúlyozás mellett terveznek és reménykednek.

Hirdetés

– Az idei év legfontosabb tennivalója a védekezés volt, azokra a feladatokra fókuszáltunk, amelyek az egészség megőrzésével és az intézményeink működtetésével voltak kapcsolatban. Igyekeztünk fokozottan odafigyelni azokra, akik segítségre, támogatásra szorultak, hogy a járvány idején se maradjanak magukra – mondta Borbásné Márki Márta polgármester, majd hozzá tette, a pandémia ideje alatt is folyamatosan működött a polgármesteri hivatal, minden intézmény és a szociális ellátórendszer is. Sajnos, a művelődési házat és könyvtárat tavasszal és ősszel is be kellett zárni.

– A település teljes lakossága nagyon rosszul élte meg azt, hogy teljesen kiüresedett az évünk, a szigorítások miatt nem lehetett megtartani a hagyományos rendezvényeinket. A közösségi élet hiánya mindenkit nagyon megviselt, csak egyetlen programunkat sikerült megtartani szeptember végén, a családi napot, amely így az idén a szokottnál jóval nagyobb volt. Hatalmas élmény volt, hogy együtt tudtunk lenni egy kicsit!

A járvány idején is maradéktalanul ellátták az önkormányzati feladatokat és a folyamatban lévő fejlesztéseket is sikerült befejezni.

– Nagy változás történt idén közétkeztetésben, az intézményi és szociális étkeztetést is az önkormányzat vette át, mert szeretnénk jó eséllyel pályázni konyhai infrastruktúra-fejlesztésre. Úgy tűnik, ez az első ütemben sikerülni fog. Egy 53 millió forintos konyhai felújításhoz nyertünk támogatást, aminek a felét saját forrásból, nekünk kell majd biztosítani.

Ebből szeretnék megkezdeni a konyhafelújítást, ami most nyílászárócserét, hőszigetelést, tetőcserét és akadálymentesítést jelent, de napelemek is kerülnek majd a konyhaépület tejére.

– Egy határon túli IPA-s programban Magyarkanizsa, Röszke és Szeged közösen nyert támogatást kerékpárút fejlesztésre, jövőre ennek a tervei készülhetnek el. Röszke külterületén pedig kerékpáros pihenőhelyet alakítunk ki, ami közösségi programoknak is helyet biztosít majd.

A Magyar Falu Programban az idén három pályázatukra is száz százalékos támogatást nyertek a röszkeiek: új orvosi eszközökre 3 millió forintot, az óvoda udvarának felújítására 15 milliót, önkormányzati telkek közművesítésére pedig 10 millió forintot.

– Ezek megvalósítása jövőre bőven ad feladatot. Emellett továbbra is figyelmemmel kísérjük a pályázati lehetőségeket, szeretnénk csapadékvíz-elvezetésre pályázni, ez egy 150 milliós beruházás lesz, ha megvalósul, és a konyhánk felújításában is szeretnénk tovább lépni. Feladat és tervek akadnak bőven, de üröm az örömben, hogy a jövő évi költségvetés nem mutat bizakodásra okot adó képet, bevételek tekintetében teljes a bizonytalanság. Nem tudunk felelősséggel tervezni! Egyrészt megnövekedtek a terheink, mert 40 millió forint szolidaritási adót kell befizetnünk az államnak, előző években ez még nem terhelte a költségvetésünket. Másrészt a korábbi 13 millió forintos gépjárműadót 2021-ben is elviszi az állam – mondta el a polgármester.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Röszke
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés