Túl a városon 2020. december 30. 08:55

Hetvenezer újabb oltóanyag érkezett Magyarországra szerda reggel

Fél hétkor landolt a repülő Ferihegyen. Ez a mennyiség 35 ezer egészségügyi dolgozó beoltására elég.

Hirdetés
Hirdetés

Megérkezett Magyarországra a koronavírus elleni német-amerikai vakcina második, 70 ezer oltóanyagot tartalmazó szállítmánya szerdán kora reggel – hangzott el az M1 helyszíni tudósításában a Liszt Ferenc repülőtérről.

(fotók: MTI/Kovács Tamás)

A német Pfizer és az amerikai BioNTech gyógyszeripari vállalat közös fejlesztésű vakcinájából az első szállítmány szombaton érkezett Magyarországra, és

az állami média információi szerint eddig már mintegy 2500 egészségügyi dolgozót oltottak be.

A szerda reggel Németországból érkezett Boeing 757-es fedélzetén újabb 70 ezer oltóanyagot hoztak Magyarországra, ez 35 ezer magyar egészségügyi dolgozó oltására elegendő – közölték a helyszínről.

Az oltóanyagokat tartalmazó konténert a repülőtérről egy raktárbázisra szállítják, ahol szortírozzák és továbbítják 21 oltópontra, több fővárosi és vidéki kórházba. A vakcinák olyan dobozokban érkeztek, amik képesek mínusz 60 és mínusz 90 fok közötti tárolási hőmérsékletet biztosítani nekik tíz napig.

Miután az ampullákat kiveszik a dobozokból és felolvasztják, öt napig lehet tárolni az oltóanyagot 2-8 fok közötti hőmérsékleten. Egy ampulla tartalma öt oltásra elegendő.

Az oltás maga körülbelül fél órát vesz igénybe. Először kikérdezik a beoltandókat az egészségi állapotukról, ki kell tölteniük egy engedélyező nyilatkozatot, majd karba megkapják az oltást, amit egy rövid megfigyelés követ. A szakemberek tapasztalatai eddig jók, jelentős mellékhatást senkinél sem tapasztaltak – hangzott el az adásban.

Az állami tévé információi szerint a közeljövőben újabb nagy mennyiségű Pfizer/BioNTech-vakcinaszállítmányra lehet számítani.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: betegség BioNTech covid-19 Ferihegy fertőzés járvány koronavírus oltás oltóanyag Pfizer vakcina vírus