Hirdetés
Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Szegeden
 • Ez volt 2020 a Szeged Televízió kameráin át – 2. rész: történések májustól augusztusig
Szegeden 2020. december 29. 19:02

Ez volt 2020 a Szeged Televízió kameráin át – 2. rész: történések májustól augusztusig

A Szegedi Híradó visszatekint erre az igen embert próbáló 2020-as esztendőre, annak legérdekesebb szegedi eseményei közül válogatva. Nézzük, mi történt Szegeden az év második négy hónapjában!

Hirdetés
 • Az idei érettségi más volt, mint a korábbi években. A vizsgákra érkezők csak maszkban és kesztyűben léphették át az iskolák kapuit. A szigorú biztonsági intézkedésekkel volt aki nem értett egyet, de a szabályokat senki sem rúgta fel. A legtöbb fiatal azt nyilatkozta, a védőfelszerelés zavarja őket abban, hogy teljes mértékben csak az érettségire tudjanak figyelni.
 • Május elsején indult el a HUN-Cover, azaz a nagy országos koronavírusteszt. A szűrőbuszokhoz és mintavételi helyekre 18 000 embert vártak, hogy megtudják, mekkora volt a lakosság átfertőzöttsége a járvány első hullámában.A dél-alföldi régióban a Szegedi Tudományegyetem végezte a mintavételt 15 munkacsoporttal, melyben orvosok, ápolók és rezidensek vettek részt.
 • A koronavírus járvány miatt elmaradtak a szeged napi rendezvények is, a városvezetés akkor még remélte, hogy egy későbbi időpontban be tudják majd azokat pótolni. Hogy mégse maradjon program nélkül születésnapján a város, a Szegedi Nemzeti Színház művészei adtak rögtönzött műsort a város több pontján.
 • Újra meg kellett tanulniuk a Csongrád megyeieknek, hogy hol is élnek. Június 4-étől, már ugyanis Csongrád-Csanád megye a hivatalos elnevezés. A fideszes megyei vezetés szerint ez gyógyírt jelenthet a trianoni békediktátum 100. évfordulóján. Az ellenzék viszont úgy gondolta, bár a névváltoztatás elméletileg még támogatható is lenne, de a Fidesz az elmúlt 10 évben olyan közhangulatot teremtett, ami miatt az emberek egy része alapból ellenszenvet érez az ilyen lépések miatt.
 • Titokban, az egyetem tudta nélkül szervezték meg a végzett szegedi orvostanhallgatók ünnepi eskütételüket. Hiába kérték korábban a rektort, még petíciót is indítottak, Rovó László hajthatatlan maradt, a szegedi egyetem nem tartott dipolomaosztót. A hippokratészi eskü végül mégis elhangzott. Méghozzá a rektori hivatal épülete előtt.
 • Sokan bíztak benne, hogy a járvány első hullámának levonulása után, legalább a nyáron lehet majd fesztiválokat, zenés rendezvényeket tartani. Július 30-án derült végül ki, hogy egy nagy zenei fesztivált sem rendezhetnek meg Magyarországon, így a SZIN is elmaradt idén Szegeden. Sok fesztiválszervezőnek így egy évnyi munkája veszett kárba.
 • Móra erdeje, új természettudományi kiállítás, kilátó a tetőn. Másfél milliárd forintból teljesen fölújították a Móra Ferenc Múzeumot. A kívül-belül megszépült kultúrpalota már délután megnyitotta kapuit a látogatók előtt. Az átalakítás során arra törekedtek, hogy a 124 éves épület újra olyan legyen mint amilyen az 1900 évek elején volt. Ezt már a polgármester mondta az ünnepélyes átadáson augusztusban.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: híradó Szeged Televízió Szegedi Híradó Szegedi Hírek
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés