Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. december 29. 16:03

Kübekházán a nehézségek ellenére is bíznak a jövő sikereiben

Nagyon nehéz helyzetbe hozott bennünket is a kormány azzal, hogy a járványra való hivatkozással, tavasszal elvonta az önkormányzatok gépjárműadó-bevételét. Semmi gazdasági indokoltsága ennek nem volt, pusztán politikai szándékot fedezhetünk fel az intézkedésekben – állítja Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere az idei évet értékelve.

Hirdetés
Hirdetés

– A cél az, hogy térdre kényszerítsék azokat az önkormányzatokat, településeket, ahol nem hajoltak meg a pártállami propaganda előtt – mondja Molnár Róbert, majd hozzáteszi: Jövőre kerülnek majd beláthatatlan helyzetbe az önkormányzatok a kormány gondatlansága folytán.

– Tizennyolc éve vagyok polgármester, és tragédiaként éltem meg mindig a szakmaiság félretolását. Ma minden észérvet, racionalitást felülír a politikai szándék - vallja a polgármester.

A kormány nem foglalkozik a településekkel, pedig az önkormányzatoktól függ az emberek helybeli életminősége.

Normális jogállamban a kormányzati hatalomnak elemi célja, hogy prosperáljon a vidék, fejlődjenek az önkormányzatok, mert az jó az országnak is - érvel Molnár Róbert.

– Látható, hogy nálunk sem az emberekre (egészségügy, szociális szféra, társadalombiztosítás, oktatás, kultúra), sem az önkormányzatokra nincs pénz, miközben értelmetlen, holdudvar-közeli vállalkozások támogatására milliárdok folynak el. Nem tudok szenvtelenül elmenni az ország moráljának romlása és a mérgező a társadalmi légkör láttán - értékeli a helyzetet Kübekháza első embere, majd hozzáteszi: Nekünk, gondolkodó polgármestereknek, önkormányzatoknak ezt a hibás felfogást kell valahogy ellensúlyozni a jövőben is azzal, ami hiányzik a kormányból és országból.

A covid meghiúsította ugyan Kübekházán körülbelül harminc program megrendezését, de azért tudtak pár kellemes program kapcsán örömöt szerezni lakóiknak és az itteni gyerekeknek.

A héthetes gyerektábort például meg tudták tartani uniós pályázatból, és még egy családi parkot is átadtak. Folyamatosan szépítették és karbantartották közterületeiket, elhanyagolt részeket tettek elfogadhatóvá, a temetőben helyreállítási munkálatokat végeztek, 3 millió forintból orvosi eszközöket szereztek be, miközben még inkább odafigyeltek a település lakóira.

– Napi fertőtlenítéseket végzünk a mai napig is, két alkalommal melegködös, porlasztásos fertőtlenítést alkalmaztunk a falu teljes területén - sorolja a védelmi intézkedéseket Molnár Róbert. Jó volt látni, hogy nagy bajban megindul az emberi szív. Két helybéli és egy szegedi hölgy 1500 maszkot varrt tavasszal a kübekieknek, amikor még pult alól sem lehetett azokat beszerezni. Közadakozásból pedig 1 millió forint gyűlt össze az önkormányzat vírus elleni védekezésére.

– Bölcsődeépítési projektben vagyunk, az előkészítés nagyon elhúzódik, de remélhetőleg jövőre nekiláthatunk az építkezésnek – mesél a jövő terveiről a polgármester. Az energiahatékonyságot célzó program keretében újabb épületeket, a rekreációs központot és hamarosan az egészségügyi és szociális centrumot kapcsolhatják rá a napelemes rendszerre. A ciklus végére nagyon szeretnék, ha minden középületük esetében a napelem megtermelné az elektromos áramot és biztosítaná azok klimatizálását.

Amikor szembesültek a vírushelyzettel, létrehozták a „Segélyvonal Kübekházát”, nonstop hívható segítő szolgálatot, amelyet falunk lakói hívatnak ügyes-bajos dolgaik intézésében. Ilyenek az időpontkérés, a receptek felíratása és a bevásárlás.

– A legfontosabb feladatunk most, hogy óvjuk, védjük lakóink életét – hangsúlyozza a település vezetője. Ha túléljük ezt az időszakot, tudunk még sok mindent csinálni, tennivaló is lesz bőven, és remélhetőleg lesz majd kedvünk és lehetőségünk szórakozni is.

Most az élet védelme a fontos, és az, hogy elérhető közelben legyünk, hogy segíthessünk bajba jutott embertársainkon – vallja Molnár Róbert.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány költségvetés Kübekháza Molnár Róbert önkormányzatiság

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés