Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. december 29. 15:03

Egyre több korszerű futópályával gyarapodik Szeged

Újszegeden tavaly tavasszal, Rókus városrészben pedig idén novemberben avattak rekortán futópályát. A biztonságos sportolásra alkalmas legújabb fejlesztést az önkormányzat és a kormány közösen finanszírozta.

Hirdetés

Szeged első rekortán futópályáját tavaly márciusban – az újszegedi liget milliárdos rekonstrukciójának részeként – avatta fel Botka László polgármester. A másfél kilométer hosszú, öntöttgumival burkolt futópálya gyorsan a szegediek kedvence lett.

Nem kellett sokat várni a folytatásra. Idén októberben egy kilométer hosszú, 120 centiméter széles, ugyancsak korszerű és biztonságos rekortán borítású futópályával gazdagodott Szeged, Rókus városrészben. Az újabb helyszín kiválasztása nem volt véletlen: a Vértó körül ugyanis már a futókör megépítése előtt is sokan kocogtak, így a beruházás – ami a korábbinál sokkal kényelmesebb és biztonságosabb megoldást kínál a futók számára –  egy már meglévő lakossági igényre született meg. A pálya 110 millió forintos költségéből 65 milliót biztosított a szegedi önkormányzat, 45 milliót pedig a központi költségvetés.

Hamarosan világítással is felszerelik majd a futópályát, és akkor valóban a nap huszonnégy órájában használható lesz – hangzott el a megnyitón.

– A Zöld város-program folytatódik Szegeden. Így nemcsak világítást kap majd a futókör, de hamarosan 650 millió forintból teljesen meg is újulhat a Vértó és környéke, így tovább fognak bővülni a városrészben igénybe vehető lakossági szolgáltatások – mondta az októberi pályaavatón Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester.

Nézze meg a Vértó körül épült új futópályáról készült októberi galériánkat! (Fotók: Szabó Luca)

A városrész önkormányzati képviselője, Kozma József szerint ennél jobb célra nem nagyon lehetett volna elkölteni 110 millió forintot. A legjobb helyre épült az új futókör, hiszen a Vértó egy kilométeres körzetében 30 ezren laknak, akik közül egészségük megóvása érdekében egyre többen szeretnének rendszeresen sportolni, mozogni.

– A kutatások szerint, ha az ember heti két és fél órát sportol, akkor átlagosan négy évvel hosszabb ideig fog élni – mondta a pályaavatón Révész Máriusz kormánybiztos, aki emlékezetett arra is, hogy a szegedi önkormányzat a programban azt is vállalta, hogy évente négy sporteseményt szervez majd a futókörhöz kapcsolódva.

Mi az a rekortán?
A rekortán szó az 1972-es müncheni olimpián használt Rekortan márkanevű helyszínen öntött, gumigranulátumból és poliuretánból készült sportpálya-burkolat révén került be a köznyelvbe. Eredetileg egy márkanév volt, de az olimpiai közvetítések során olyan masszívan sikerült beágyaznia magát a köztudatba, hogy mára minden szintetikus atlétikapálya szinonimájává vált.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: beruházás fejlesztés futás futópálya Kozma József rekortán Révész Máriusz Rókus sport Vértó Zöld város program
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés