• Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Orbán Viktor hihetetlen bravúrja: a Politico hatodik idei legolvasottabb cikke lett a Magyarország már nem demokrácia című Freedom House-jelentés
Túl a városon 2020. december 28. 20:11

Orbán Viktor hihetetlen bravúrja: a Politico hatodik idei legolvasottabb cikke lett a Magyarország már nem demokrácia című Freedom House-jelentés

A kivételes teljesítmény értékét növeli, hogy előtte csak koronavírusról szól cikkek szerepelnek. Nem vagyunk büszkék.

Hirdetés
Hirdetés

Húsz legolvasottabb cikkét szedte össze a Politico európai kiadása. Az oldal toplistáján tizenöt cikk a koronavírussal foglalkozik. Az első öt is a járványról szól, utána a hatodik helyen Freedom House civil szervezet éves jelentéséről szóló írás jön, amely Magyarországgal, a demokrácia orbáni felszámolásával foglalkozik.

A Freedom House jelentésének a lényege, hogy 2019-ben Magyarország a félig szilárd demokráciák sorából a hibrid rezsimek közé sorolódott át. A civil szervezet magyarázata szerint ez azt jelenti, hogy ugyan vannak választások, de törékenyek a demokratikus intézmények, és alapvető kihívások elé állítják a politikai és polgári szabadságjogokat. Ukrajna, Moldova, Albánia, Szerbia és Georgia szerepel velünk ebben a csoportban – fociban egy selejtezőcsoportnak elmenne, de ebben a klubban elég ciki velük együtt lenni.

A Politicóban megjelent cikk azt is hangsúlyozza, tíz év alatt háromszorosára nőtt a hibrid rezsimek száma, a demokráciáké pedig harmadára csökkent.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: demokrácia Freedom House járvány koronavírus Orbán Viktor pandémia Politico világjárvány