Hirdetés
Hirdetés
Ziccer 2020. december 28. 19:25

Ez az ősz a Szedeáké volt, Dickey a bajnokság legértékesebb játékosa

A férfi kosárlabda élvonal őszi idényének meglepetéscsapata minden kétséget kizáróan a Naturtex-SZTE-Szedeák együttese volt. A szegediek tizenhárom lejátszott mérkőzést követően – vagyis az alapszakasz felénél – kilenc győzelemmel az ötödik helyen állnak a táblázaton, a legutóbbi öt mérkőzésüket kivétel nélkül megnyerték, ami jelenleg a leghosszabb győzelmi széria a bajnokságban. Az elmúlt hetek sikereinek hátteréről Kardos Péter a klub elnöke adott interjút.

Hirdetés

– Milyen érzésekkel pillant rá a bajnoki tabellára?

– A Szedeák történetében nem mindennapi állapot, hogy ilyen előkelő pozíciót foglaljon el a csapat, de ahogyan korábban a nehezebb időszakokat, úgy a jelenlegi sikereket is igyekszünk reálisan értékelni. Az viszont feltétlenül örömmel tölt el, hogy komoly tényezők lettünk a bajnokságban, minimális különbségű vereségeinket a dobogóra, illetve az aranyéremre pályázó csapatok ellen szenvedtük el, miközben a Körmendet például oda-vissza legyőztük. További hitet és reményt ad a jó folytatáshoz a tudat, hogy a keretünk minden egyes tagja teszi a dolgát, és megvalósítja azt az elképzelésünket, amiért ide szerződtettük őket. Nálunk most valóban mindenki hihetetlenül fontos láncszem az egész gépezetben, és döntő az eddigi eredményességben, hogy a játékosok a rájuk bízott szerepükben kiválóan helytállnak.

(fotók: Szabó Luca)

– Volt a felkészülés kezdetén bármilyen előjele a jó szereplésnek?

– A nyári szünet utáni legelső megbeszélésen Szrecsko Szekulovics vezetőedző azt mondta: tudja, hogy nem dúskálunk az anyagiakban, de nem szeretne ezzel foglalkozni, legyen bármekkora a büdzsé, ő nem a rutinra és a biztonságra teszi le a voksát, hanem egy fiatal, győztes mentalitású csapatot akar építeni. Ezek a mondatok azóta is gyakran eszembe jutnak... Közösen határoztuk el azt, hogy két kulcsposzton a külföldi játékosok igazolásával egészen augusztusig kivárunk, ami utólag nagyon jó döntésnek bizonyult.

– Mert a légiósok kiválasztása valóban telitalálatnak bizonyult!

– Nálunk a vezetőedző a rendelkezésre álló anyagi forrásokhoz igazodva mindig is szabad kezet kapott, így aztán a külföldi játékosok kiválasztását illetően az érdem teljes mértékben Szrecskóé. A keretünk átlagéletkora 24, a kezdőötösünké 26 év. Tudtuk, hogy ebben van ugyan bizonytalanság, de érdemes kockáztatnunk az eredményesség érdekében. A magyar „magot” lényegében sikerült egyben tartanunk. Két távozónk volt, Kovács Ádám sérüléséből még most sem épült fel teljesen, Vágvölgyi Ákos pedig magánéleti okokból hagyta abba az élsportot. A kényszerből távozók helyett kiváló igazolásnak bizonyult Keller Iván. Tehát ez egy stabil magyar váz, olyan játékosokkal, akik egyetemre járnak, és kétszer is U20-as bajnokok voltak a Szedeákkal, így az összetartás természetes közöttük. Ráadásul a fiúk megértették, hogy a koronvírus új kihívások elé állítja a menedzsmentet is, ami áldozatokat kíván mindenkitől. Ezt nagyon köszönöm innen is nekik, de azt hiszem, ők is látják, hogy megérte kitartani a Szedeák mellett.

– Az elmúlt években a klub mindig a biztos bennmaradást tűzte ki célul. Így az alapszakasz feléhez érkezve változtak a tervek?

– Konkrét helyezésben ezúttal sem gondolkozunk. Szeretnénk továbbra is a csapaton belül tapasztalható kémiára építeni, és minél több meccset megnyerni. Nagyon jó látni, ahogyan a külföldi játékosaink lengetik a törölközőt egy-egy fiatal szép megmozdulása esetén. Ennek a légkörnek a kialakításában meghatározó szerepe volt Szrecsko személyiségének, aki a szigor mellett kellő emberséggel és humorral tudja kezelni a helyzeteket és Govens Darrinnek is, aki hatalmas tapasztalatával igazi vezére lett a csapatnak. Felemelő érzés például arról hallani, hogy a Körmend elleni hazai meccsünk nagyszünetében a társak állva tapsolták meg az öltözőben Olasz Ádámot, aki a félidő utolsó perceiben kiváló védekezéssel segített a csapatnak.

– Hiányérzet már csak az üres lelátók miatt lehet...

– Nagyon remélem, hogy a bajnokság végéhez közeledve már nézők előtt tudunk játszani, és szurkolóink nem csupán interneten követhetik a meccseinket. Biztos vagyok benne, hogy az eredményeinkkel mára megtöltenénk az újszegedi sportcsarnokot. Ritka élmény például egy James Dickey adottságú játékost a Szedeákban látni. 24 éves amerikai centerünk a teljesítményindex alapján jelenleg a magyar bajnokság legértékesebb játékosa, elképesztő ruganyosságával igazi kuriózum a játéka. Biztos vagyok abban, hogy rövidesen a legkomolyabb bajnokságokban láthatják majd a szurkolók, de addig is nagy öröm, hogy most a Szedeákot erősíti. A klubvezetésnek pedig már „csak” az a dolga, hogy egy ilyen csapatnak megpróbálja a nyugodt munkafeltételeket biztosítani. Eddig ez sikerült, és remélem, hogy a következő évben is lehetőséget kapunk a szponzorainktól, hogy hasonló szinten folytathassuk a munkánkat.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kosárlabda Naturtex-SZTE-Szedeák járvány koronavírus pandémia világjárvány Govens Darrin
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés