Túl a városon 2020. december 28. 16:21

Karikó Katalinnak követel Nobel-díjat a világhírű evolúció-biológus

Richard Dawkins egy mondatba sűrítette össze a Föld követelését.

Hirdetés
Hirdetés

Adjatok ennek a nőnek egy Nobel-díjat!

Ezzel twittelte ki Richard Dawkins evolúció-biológus a Wired cikkét, amely Karikó Katlain munkásságáról szól. Karikó Katalin a BioNTech alelnöke, amely a Pfizerrel közösen csinálta meg azt a koronavírus-vakcinát, amellyel elkezdték beoltani Magyarországon is az egészségügyi dolgozókat.

A védőoltás lényege Karikó Katalin RNS-kutatásain alapszik: Drew Weismannal szabadalmaztatták is a kutatásukat, amelyet azonban elkótyavetyélt a Pennsylvaniai Egyetem. Erről a Szegedről 1985-ben elbocsátott tudós így nyilatkozott a hvg-nek:

„2004-ben fedeztük fel a módosított mRNS jelentőségét, egy évvel később Drew Weissman kollégámmal együtt szabadalmat jegyeztettünk be a módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS terápiás alkalmazására. Sajnos a szabadalmi jogot a Pennsylvaniai Egyetem 300 ezer dollárért eladta egy kívülálló cégnek, majd hét évvel később, amikor még szó sem volt járványról, az a cég 150 millió dollárért adta tovább a szabadalmi jogot a Modernának, valamint a BioNTechnek.”

Nyitóképünket Karikó Katalin Facebook-oldaláról vettük át: a professzort Drew Weissmannal együtt oltották be koronavírus ellen gyakorlatilag a saját védőoltásukkal.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: BioNTech járvány Karikó Katalin koronavírus pandémia Pfizer vakcina védőoltás világjárvány Drew Weissman Richard Dawkins