Hirdetés
Hirdetés
Művház 2020. december 28. 10:50

Múlt és jövő találkozóhelye a szegedi Belvárosi Mozi

Több mint egy éve már, hogy átadták a Belvárosi Mozit: minden megújult, sőt VR-termet is kapott a százéves születésnapját idén ünneplő intézmény.

Hirdetés

A felújítás 2018 nyarán indult meglehetősen grandiózus célok kitűzésével, ugyanis nem csupán a 100 éves Belvárosi Mozi teljes felújítása, hanem interaktív mozis játszótér kialakítása is a tervek között szerepelt. Az átalakítás jó alkalom volt arra is, hogy minden vetítőterem megközelíthető legyen közvetlenül a főbejárat felől. Fontos szempont volt a fűtés, a szellőző- és világításrendszer teljes felújítása is.

Az újjászületett mozi egy filmtörténeti kiállításnak is helyet ad. Az igazi szenzáció mégis a VR (Virtual Reality) vetítőterem létrehozása volt. A kisteremben ugyan csak néhányan tudnak egyszerre filmet nézni, de ezt az élményt nehéz elfelejteni, miután végignézett valaki egy előadást. A függőszékekben ülve a nézők egy különleges szemüveget viselnek, így a térhatás szinte tökéletes, a néző pedig teljesen a történések részesének érzi magát. Mivel ez az élmény megterhelő lehet az idegrendszernek, még nem készítenek egész estés mozifilmeket ilyen technológiával, csak 15–20 perces filmeket láthatnak. Ez a szolgáltatás csak 12 éven felülieknek érhető el. Az országban ez az egyik első VR technológiával működő mozi, ezért ez az élmény sokakat vonz vidékről is Szegedre – ha egyszer elmúlik végre a koronavírus-járvány és lehet újra moziba járni.

A legnagyobb munkát mégis a Zsigmond Vilmos terem jelentette a kivitelezőnek, ahol új színpad készült, a karzatot pedig teljesen átalakították. Emellett az oldalsó fal faburkolatát is el kellett készíteniük a 100 éves épület eredeti állapotához hasonlatosan.

Iványi Aurél galériáját itt nézhetik meg újra

Az emeleten a Balázs Béla terem is teljesen új külsőt kapott: itt is új, kényelmes, puha székek várják a mozirajongókat, ugyanakkor megújult a terem díszes falának festése is. A belső terek átszabásának köszönhetően most már ugyanarról a folyosóról közelíthető meg a Csőke József, a Balázs Béla, valamint a Zsigmond Vilmos terem. Az üvegfalakon tájékoztató feliratok jelzik, hogy melyik irányba találhatók a vetítőtermek, illetve az egyéb szolgáltató létesítmények.

Sajnos a koronavírus-járvány miatt ez az év is „csonka” volt a Belvárosi Mozinak, ahogy az átépítés miatt az előző is, de bíznak abban, hogy 2021-ben mindenki korlátozások nélkül élvezheti a szolgáltatásaikat.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belvárosi Mozi mozi
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés