Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. december 28. 08:30

Négy év börtönre ítéltek Kínában egy nőt, mert a koronavírus-járvány kitöréséről tudósított

Vannak országok, ahol az ilyesmiért médiadíj jár. Kína nem ezek közé az országok közé tartozik.

Hirdetés

Négy év börtönbüntetést szabott ki egy sanghaji bíróság hétfőn egy helyi nőre, aki az év elején a vuhani járványkitörés korai szakaszáról tudósított – írja a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A 37 éves, korábban ügyvédként dolgozó Csang Csan olyan videókat posztolt, amik például a túlterhelt vuhani kórházakat mutatták be. A felvételek futótűként terjedtek a neten.

A bíróság bűnösnek találta a nőt „viták szításában és bajkeverésben”.

A SCMP megjegyzi,

a jogsértéseknek ez a tágan értelmezett kategóriája öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, és a kínai hatóságok gyakran alkalmazzák az eltérő vélemények elhallgattatására.

A fiatal nőt május közepén vették őrizetbe Sanghajban. Csang a kezdetektől fogva ártatlannak vallotta magát, és júniusban éhségsztrájkba kezdett az elfogatása elleni tiltakozásként. Védőügyvédje szerint a nyilvánosság kizárásával folytatott tárgyalásán Csang tolószékben vett részt, rossz egészségi állapotban. A nő egyelőre nem közölte, hogy akar-e fellebbezni az ítélet ellen.

Csangon kívül még legalább három olyan kínai civil újságíró tudósított a vuhani járványhelyzetről az év elején, akiknek a holléte február óta nem ismert.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bíróság covid-19 demokrácia ítélet járvány Kína koronavírus média sajtószabadság újságírás újságíró világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés