Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Jól megfér egymás mellett a kultúra, a pihenés, a sport és a játék Szeged belvárosában
Szegeden 2020. december 27. 22:05

Jól megfér egymás mellett a kultúra, a pihenés, a sport és a játék Szeged belvárosában

Ősz végére teljesen megújult a Stefánia, a Móra-park és a Roosevelt tér.

Hirdetés

November végén átvették a szegedi önkormányzat képviselői a kivitelezőtől a Stefánia sétányt, a Móra-parkot és a Roosevelt teret. Közel 30 ezer négyzetméteres terület újult meg ezzel a város szívében.

A beruházással új zöldterületeket hoztak létre, a már meglévőket pedig megújították, új látványelemeket építettek ki, pihenési, szórakozási és sportolási lehetőségeket teremtettek. Mindez összesen 28 ezer négyzetmétert érint. A Zöld város kialakítása a szegedi belvárosban elnevezésű projekt megvalósítására az önkormányzat 850 millió forint európai uniós támogatást használt fel, saját forrásból pedig 827 millió 500 ezer forintot tett hozzá, a teljes összeg így 1 milliárd 677 millió 500 ezer forint.

A Móra-parkban 4 díszfát és 12 tiszafát, valamint 3500 virágot ültettek, a Stefánián pedig 8 új fát, 4200 cserjét és 1200 virágot telepítettek. A Stefánia, a Móra-park és a Roosevelt tér gyepe is megújult, ez utóbbi helyen még 370 évelő növényt is ültettek. A kiszáradt vagy nem egészséges fákat újakkal pótolták. A növények öntözéséről a Stefánián és a Móra-parkban automata rendszer gondoskodik.

A park éke lett az a szökőkút, ami kétszer nagyobb lett elődjénél. A régi szökőkutat teljesen elbontották, és egy korszerű, látványos, és nem utolsósorban a korábbinál jóval takarékosabb vízjátékot építettek a helyére. Ennek részeként 110 fúvókából tör ki a víz, amit fényjátékkal és zenével színesítenek. A szökőkút egyik utolsó próbaüzeme során készült látványos videó itt nézhető meg a működéséről. A kutat november végén üzemelték be, néhány napig működött is, tavasztól pedig majd újra fog. Novemberben heti podcast-sorozatunk, a Szeged Podcast egyik adását is a régi és az új szökőkútnak szenteltük, egy csomó érdekességről esett benne szó, itt hallgathatja meg.

A Móra-parkban zajló munkálatokról készült képeink itt nézhetők meg, a már elkészült parkot bemutató fotógalériánk ide kattintva látható, az új szökőkútról pedig egy októberi próbaüzem során készítettünk rengeteg képet (fotók: Iványi Aurél, Szabó Luca)

A Stefánia parkjában azoknak, akik sportolni szeretnének, fitneszeszközöket helyeztek el. A gyerekek megmászhatják a partra vetett halat vagy a gumidombot, felülhetnek a felújított forgótányérra, futhatnak a mókuskerékben, vagy labdázhatnak a pázsiton, ami a Lidice-emlékkő előtt terül el. Itt nyáron akár napozni is lehet. Aki pihenni, beszélgetni szeretne, kipróbálhatja a hintapadot, de talál székeket, a fák körül kőülőkét. A parkot ladik formájú növényágyak díszítik. Éjszaka míves kandeláberek világítják meg a területet. És még sárkánytojások is vannak a felújított Stefánián.

A felújított Stefániáról készült további képeink ide kattintva láthatók (fotók: Szabó Luca)

A Roosevelt téren a játszótér felújítása a leglátványosabb, itt különleges játékelemek vannak: egyrészt olyanok, amiket sérült gyerekek is használhatnak, másrészt olyanok, amik Szeged történetének egy-egy időszakát mutatják be. Jó példa erre az egykori szegedi várat formázó játék, valamint a valaha innen induló kisvasút miniatűr változata. A kavicsos felületeket puha rekortánra, a régi utcabútorokat újakra cserélték. Az autókat kitiltották a halászcsárda előtti részről. Ezen a részen térköveket helyeztek el, amik egyszerre esztétikusak és strapabírók.

Augusztusban fejeződött be a Móra Ferenc Múzeum teljes felújítása, ám mivel a környéken zajlottak még a Stefánia és Móra-park átalakítási munkálatai, nehéz volt megközelíteni az épületet. Azóta viszont már a szegedi belváros e fontos területe is teljesen elérhető. Néhány éve kapott új támfalat a Huszár Mátyás rakpart, így a Tisza partján igazi pihenő és kulturális övezet alakult ki.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felújítás Móra-park Roosevelt tér Stefánia Zöld város program szökőkút játszótér Móra Ferenc Múzeum rekonstrukció szabadtéri fitnesz park
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés