Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. december 27. 20:20

Az idén újabb két megújult általános iskolában kezdhették a tanévet a diákok

Bár korábban államosította az oktatási intézményeket a kormány, a szegedi önkormányzat úgy döntött, sajátjaként tekint rájuk.

Hirdetés

Szeged önkormányzata az elmúlt időszakban közel kétmilliárd forintot fordított iskoláinak felújítására. Az elmúlt években teljeskörűen megfiatalodott négy városrész iskolája:

az idén pedig két oktatási intézményben fejeződött be a rekonstrukció: Tápén és Újszegeden ősszel vehették birtokba a megújult iskolákat a városrészek diákjai.

A tápéi Bálint Sándor Általános Iskola tavaly ősszel kezdődött a rekonstrukció és az idei tanévet már egy teljesen megújult, korszerű épületben kezdhették el a diákok.

Ilyen volt, amikor elkezdődtek a munkák a tápéi iskolában, további képek itt (fotók: Iványi Aurél)

A gyermekintézmény-felújítási program során minden esetben kiemelt szerepet kap az épületek energiatakarékos, környezetbarát korszerűsítése. Ez történt Tápén is, ahol a jelenleg több mint kétszáz gyerek tanul. 

A felújítás során szigetelték az épület homlokzatát és padlásterét, kicserélték nyílászárókat, korszerűsítették az épületgépészetet, felújították az elektromos hálózatot, és elvégezték az akadálymentesítést. A Zöld város programban pedig az iskola tetejére 68 napelemet szereltek fel, amik éves energiatermelése 20 ezer kilowattóra.

A megújult iskoláról készült képeink ide kattintva láthatók (fotók: Iványi Aruél)

Ez Szeged egyetlen olyan általános iskolája, ahol a Freinet-módszeren alapuló egésznapos nevelés-oktatás zajlik, azaz nincs olyan klasszikus felosztása napnak, hogy délelőtt tanítás van, délután pedig napközi. Az iskola az idei tanév kezdetére 310 millió forintos európai uniós támogatásból újult meg, ehhez az önkormányzat 51,5 millió forint önerőt biztosított.

A szegedi gyerekeket nem lehet államosítani

„Hiába államosította az oktatási intézményeket a kormány, az önkormányzat úgy döntött, sajátjaként tekint az intézményekre, mivel ott szegedi gyerekeket tanítanak szegedi pedagógusok. Ezért indította el a város az átfogó iskolafelújítási programját” – mondta korábban Botka László polgármester.

Több mint háromszáz diák kezdhette az új tanévet Újszegeden is egy teljesen megújult, korszerű iskolában. 

A Vörösmarty Mihály Általános Iskolában idén január végén indultak a munkálatok, a tervek szerint szakaszosan adták volna át a munkaterületet, de a koronavírus-járvány miatt elrendelt tanítási szünet miatt kivitelezők március elejétől egy teljesen üres épületben dolgozhattak.

A felújítás közben is készítettünk néhány képet az iskolában, ezek itt láthatók (fotók: Iványi Aurél)

Az összesen 562 millió forintból elvégzett energetikai korszerűsítés 310 millió fontos uniós forrás és 252 milliós önkormányzati önerő felhasználásával valósulhatott meg. 

Az egész épület új szigetelést kapott, valamennyi nyílászárót kicserélték, a lapostetőn külön végeztek hő- és vízszigetelési munkákat, majd napelemeket helyeztek el az épület tetején, amik jelentős részben képesek biztosítani az iskola áramellátását.

A felújítás után az iskoláról készített képeink ide kattintva láthatók (fotók: Iványi Aurél)

Korszerűsítették az iskola fűtésrendszerét, két új gázkazánt építettek be és kicserélték az elavult radiátorokat is. Az épületben akadálymentes vécéket és mosdót alakítottak ki.

Az iskola felújítása során tavasszal még érdekel relikviákat is találtak. Az iskola felújításáról még részletesebben augusztus végén itt írtunk.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bálint Sándor Tagiskola diákok felújítás gyerekek iskola iskolafelújítás oktatás rekonstrukció szegedi önkormányzat tanítás Tápé Újszeged Vörösmarty Mihály Általános Iskola
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés