Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. december 24. 15:00 Forrás: Szegedi Tükör

László testvér: Megszülethet szívünkben az Isten gyermeke – a szeretet

László testvér egyike az öt alsóvárosi ferences szerzetesnek. Úgy látja, az idei karácsony különösen alkalmas lehet arra, hogy megszülessen szívünkben Isten gyermeke: a szeretet.

Hirdetés

– Nehéz év volt 2020. Különösen fontos most a kérdés: idén mi a karácsony üzenete?

– Tele vagyunk bizonytalansággal. Olvasni lehetett botorságokat is, miszerint idén elmarad a karácsony, pedig Jézus Krisztus megszületett. Ennek a születésnek az örömét minden helyzetben meg tudjuk élni. Voltak sanyarú körülmények az emberiség életében, Magyarország történetében is, amikor nem dínomdánom közepette ünnepeltünk. Gondoljunk csak az Andrássy út 60. kínzókamráira, vagy a lövészárkokra; ezeken a helyeken is megünnepelték a karácsonyt, sírva, de örömmel is! Fagyos, fegyverropogásos körülmények között is el tudták énekelni, hogy „Fel nagy örömre, ma született...”, mert ez a remény ünnepe. A karácsony minden körülményt felül tud múlni. Lehet persze, hogy valaki tiszta szívvel mondja: számára elmarad a karácsony, mert nem rohangálhat plázákba ajándékokért, nem hívhatja össze a haverokat, de az a karácsony valójában nem is létezett a szívében. Erről eszembe jut Andersen meséje: a király meztelen. Kiderül, hogy nem igazi ünnep az, ha a plázák és a futkosás kell a karácsony megéléséhez.

László testvér: Kellenek a csöndesebb karácsonyok a bensőséges ünnepléshez (fotók: Iványi Aurél)

– Itt ez a gyönyörű adventi koszorú, egy különleges gyertyával.

– A harmadik gyertya az öröm gyertyája, ez emlékeztet bennünket arra, hogy ha Isten velünk van, akkor mindenhol ott az öröm lehetősége.

– A karácsony családi, közösségi ünnep, de a járványos időkben lehetőségünk van magunkban is megélni lelki értelemben.

– Az a bölcs ember, aki a sanyarú körülmények között is meg tudja élni az öröme legjavát. Ha az lesz most az örömünk legjava, hogy bensőségesebben éljük meg a karácsonyt, akkor azt is ünnepeljük, hogy a szívünkben születik meg az Isten gyermeke: a szeretet. Szépnek találom, hogy még a nem hívő ember is ünnepli a karácsonyt a szeretet ünnepeként. Ez így van jól, hiszen Isten emberszeretete született meg a Jézus Krisztusban. Juhász Gyulának van egy fantasztikus karácsonyi verse, 1928-ban írta, Betlehem a címe. Ebben a XX. századi istálló az alsóvárosi kocsma. Úgy írta Juhász Gyula: „A kocsma ajtaját kitárják / S hozzák subában a telet, / Az istállóban ott a jászol, / A jászolban a Szeretet”.

– Mit javasolna, hogyan készüljünk a következő évre?

– Nehezen tudok jó tanácsot adni, mert szerzetesként nagyon kedvelem a karantént. Mi a csönd világában vagyunk otthon, az okoz nehézséget, ha ki kell rajzani. Talán annyit mondhatok, ha valaki jól érzi magát a csöndességben, lelje benne a kedvét. Ez nem tanács, inkább segítség.

– Többször is megtapasztalhatjuk most a csöndet, de vannak olyanok, akik megijednek tőle. Az önök példája arra is jó, hogy nem kell félni a csöndtől?

– Minket azért is tartanak, hogy minden esendőségünk és gyarlóságunk ellenére – vagy éppen azért – valamiféle jel szerepünk legyen, hogy ember: a lényeg a szívbéli történet, és mindent ezért érdemes csinálni, nem fordítva! Lehet, hogy mi a létünkkel üzenünk. Emlékezzünk, Jézus Krisztus tulajdon nélkül, a szeretet gazdagságában élt! Gyermekkoromban nem éltem meg sanyarú történetként azt, amikor a család a konyhában készítette a szaloncukrot. A korábbi karácsonyokkor használt sztaniolpapírt raktuk rá, amit nem volt szabad kidobni, egymásnak készítettük az ajándékot. Mintha kellenének ezek a csöndesebb karácsonyok, mert rászorítanak bennünket a bensőségesebb ünneplésre.

– A korábbi évekhez képest most többen jöttek lelki táplálékért az adventi időszakban?

– Ilyenkor megsokszorozódik a bennünket fölkeresők száma: idősek, magányosak, lelki támogatásra szorulók jönnek. Sajnos idén nem tudjuk a barátainkkal együtt ünnepelni a karácsonyt. Ők a mi vacsoravendégeink. Estéről estére elfogadják a meghívásunkat, de idén karácsonykor nem láthatjuk őket vendégül.

– Kicsit mindenki visszahúzódott és begubózott a járványos időszakban. Sokaknak kevesebb lehetőségük volt segíteni másokon. Ez hogyan érintette a ferences testvéreket?

– Megkeressük és megtaláljuk a lehetőségét annak, hogy a rászorulók ezután is megkapják a segítséget. Például tartós élelmiszerrel is segítjük őket. A hívektől azt kértük, hozzanak, amit csak tudnak, a karitász pedig eljuttatja a csomagokat. Új kezdeményezésként a hozzánk járó hívek süteményt sütnek a kórházban karácsonykor szolgálatot teljesítőknek.

Cservenák Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alsóvárosi ferences kolostor interjú karácsony Szegedi Tükör ferences László testvér
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés