Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. december 24. 13:18

Csak a fideszes megyei jogú városok kieső bevételeit pótolja a kormány

Kezd körvonalazódni, miről is szól a kis- és középvállalkozások iparűzési adójának csökkentése – a gazdaságvédelemről biztosan nem!

Hirdetés

Nem túl stílusosan, december 24-én jelent meg az a kormányrendelet, ami egyes településeknek többlettámogatást biztosít az adócsökkentés okozta bevételkiesés pótlására. Közel sem mindegyik önkormányzat részesül azonban a kiosztott forrásokból. Hogy mi alapján választották ki az támogatott városokat, arra vonatkozóan a rendelet nem tartalmaz magyarázatot, de a lista elég beszédes:

Békéscsaba, Debrecen, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Sopron, Székesfehérvár, Szolnok, Veszprém, Zalaegerszeg egyenként 1 milliárd 380 millió forint támogatást kapnak.

Ez alapján a költségvetési források kiosztásakor két szempontot vehettek figyelembe:

  • a városnak legyen fideszes polgármestere,
  • és/vagy autóipari üzeme.

Ellenzéki településeket elvétve lehet találni a rendeletben, Miskolc és Eger részesül a fentieknél kisebb összegű támogatásban. Azonban amíg a kormánypárti vezetésű városok esetében az összegek jogcíme „önkormányzati feladatok ellátása részben pénzeszközátadással”, addig a két ellenzéki önkormányzat konkrét projektekre, a Miskolctapolcai fürdőre és az egri vár fejlesztésére kapott csak "plusz" forrást.

Vagyis arról van szó, hogy a saját jogon beszedett iparűzési adó helyett a települések mindenféle szakmai indoklás nélkül, vélhetően politikai alapon kapnak költségvetési támogatás – gyakorlatilag kormányzati kegyben részesülnek.

Ha az adócsökkentés valóban egy kizárólag szakmai alapon meghozott, gazdaságvédelmi intézkedés lenne, akkor minden város a kieső bevételeinek mértéke szerint kapna támogatást. Ehhez képest Szeged, vagy Pécs például kimaradtak a kormányrendeletből, pedig nyilvánvalóan mindkét önkormányzat költségvetése komoly veszteségeket szenved a kormány döntése miatt.

Arról van tehát szó, hogy minden település egyenlő, de vannak egyenlőbbek.

Nem csak nagyvárosok tartoznak az egyenlőbbek csoportjába. A hét talán legabszurdabb híre, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzé tette a 2019-es tőkejövedelemről szóló statisztikáját.

Így megtudhattuk, hogy az osztalékból, árfolyamnyereségből, befektetésekből származó egy főre jutó jövedelem az 1600 fős Felcsúton a legmagasabb: fejenként 462,4 millió forint.

Összehasonlításképp, Budapesten ez az érték 8 millió, a megyei jogú városokban 5 millió forint körül mozog.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gazdaság helyi iparűzési adó járványkezelés önkormányzatiság
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés