Hirdetés
Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Túl a városon
 • Harvardi közgazdász az iparűzési adó csökkentéséről: fenntarthatatlanná válnak az önkormányzati költségvetések
Túl a városon 2020. december 23. 14:29

Harvardi közgazdász az iparűzési adó csökkentéséről: fenntarthatatlanná válnak az önkormányzati költségvetések

Az Egyesült Államokban, a Harvard Egyetem közgazdász doktori képzésén részt vevő Prinz Dániel véleménycikkben mondja el, miért rossz döntés a kis- és középvállalkozások iparűzési adójának csökkentése.

Hirdetés

Prinz Dániel szerint a bevételeiket elveszítő cégeknek nagyon keveset jelent az iparűzési adó csökkentése, a kedvezmény viszont azokat a cégeknek is jár, amik a járvány idején is jól mennek. Ez nem logikus és igazságtalan

– olvasható a Qubitnek írt véleménycikkében.

A 150 milliárd forintos kiesést okozó intézkedésnek nem lesz érdemi élénkítő hatása, mivel a tiszta nyereség legfeljebb 2 százaléka az adó, „cserébe teljesen fenntarthatatlanná válnak az önkormányzati költségvetések”.

A döntés egyébként a vállalkozásokra, a tulajdonosaikra és a dolgozóikra is visszahat majd, hiszen az önkormányzatok nem lesznek képesek a korábbi színvonalon tartani a szolgáltatásaikat. Ráadásul az önkormányzatok a járvány elleni harc frontvonalában vannak, ilyenkor forrásbővítésre lenne szükségük és nem megszorításokra.

„Ők tudják felmérni a helyi problémákat és közvetlenül segíteni az embereket, vagyis szinte biztosan plusz kiadásokkal kellene élniük megemelt központi költségvetési támogatásból” – fogalmaz Prinz.

A 25 ezer fő alatti települések támogatást kapnak a kormánytól, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét egyenként tekintik át. Prinz szerint ezért érthetetlen, hogy miért különbözteti meg a településeket a kormány. Azt írja: „a kormány célja elvileg a nehéz helyzetbe került vállalkozások támogatása, nekik viszont mindegy, hogy melyik településen működtek eddig”.

A települések közötti ilyen válogatás azért sem tűnik jó ötletnek, mert nem egyértelmű, hogy a kisebb települések kerültek bajba a válságban, illetve hogy pont ők veszítik az intézkedéssel a legtöbb bevételt.

Prinz előre meghatározott szabály alapján határozná meg a kieső bevételek állami pótlását, és nem egyedi döntések alapján.

„Az önkormányzatoktól pénzt elvenni egyébként több okból is rossz ötlet”

– írja a közgazdász. Érveket is sorol:

 1. „A válság miatt rengeteg bevételük esett ki, visszaesett például az iparűzési adóból származó bevétel is, sok városban milliárdos lyukakat ütve a költségvetésen.”
   
 2. „Már eddig is pénzt vont el tőlük a kormány, például az ingyenes parkolás bevezetésével.”
   
 3. „A kormány megtiltotta nekik az adóemelést és a szolgáltatási díjaik növelését, így alternatív bevételi forrásaik sem lesznek.”
   
 4. „Miközben egy gazdasági visszaesés idején optimális hiányt futtatni az anticiklikus gazdaságpolitika jegyében, az önkormányzatoknál nem keletkezhet hiány, csak a központi költségvetésben.” Ennek lényege, hogy az önkormányzatok költségvetésében nem lehet hiány, pedig válságos időkben élni kellene evvel a lehetőséggel. Az állam is él vele, az Orbán-kormány több ezermilliárd forinttal készül növelni az államháztartási hiányt.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fidesz iparűzési adó kormányzati megszorítás önkormányzat Orbán Viktor Prinz Dániel
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés