Hirdetés
Hirdetés
Művház 2020. december 23. 15:41 Forrás: Szeged Televízió

Gyermekrabszolgák Indiában

Az Indiai Filmfesztivál harmadik filmje a Szeged Televízióban.

Hirdetés

A Jhalki a harmadik indiai nagyjátékfilm, amelyet a budapesti Hatoscsatorna mellett egyedül a Szeged Televízió mutathat be az Indiai Filmfesztivál részeként. December 9-e és január 6-a között összesen öt indiai mozgóképes alkotást láthatnak a nézők.

A Jhalki című film egyszerre mese és igaz történet, egyszerre tanít bátorságra, szeretetre és mutatja meg, hogy a nyugati civilizáció által fogyasztott olcsó termékek, milyen áron készülnek. Főhőse a mindössze 9 éves Jhal, aki két évvel fiatalabb öccsét keresve indul útnak, hogy szembesüljön azzal, milyen kiszolgáltatottak a gyerekek Indiában. Utazása során senki másra nem számíthat, csak magára és egy népmesére. A gyermekkereskedelem, a gyerekek napi 14 órában való dolgoztatása, szinte rabszolgasorban való tartása, fizikai, lelki bántalmazása ma is élő probléma a szubkontinensen. A Jhalki egy rendhagyó thriller. A remény, a bátorság, a hit és a kitartás filmje.

Hogy mennyire élő probléma a gyermekek illegális munkára fogása bizonyítja az is, hogy a 2019-ben készült film indiai és nemzetközi filmfesztiválokon összesen 16 díjat nyert. Indiában színpadi előadásként is bemutatták. A film népszerűsítését felkarolta Kailash Satyarthi Nobel-békedíjas indiai gyermekjogi aktivista. Az ő alapítványa támogatja, hogy ez a film nagyon sok helyre eljusson és olyan szervezetek is lássák, akik tehetnek a gyerekrabszolgaság ellen.

A film rendezője, Brahmanand S. Siingh, Nemzeti Filmdíjas rendező pályafutását íróként kezdte. Filmkészítéssel a 90-es évek végén kezdett el foglalkozni. Életrajzi dokumentum, független és társadalmi problémákra érzékeny filmeket készített. A Jhalkiról így nyilatkozott:

„A Jhalki a való életben gyökerezik, és erőteljes vizuális vonzereje van. Helyben és nemzetközileg is működik. Egy jó filmnek több jelentéssel kell bírnia. Ez egy olyan film, amelyet nehezen felejt el az, aki megnézi.”

Ki kell emelni a film gyerekszereplőinek hiteles játékát. Ötven jelentkező közül választották ki a két főszereplőt. Jhalkit Aarti Jha, míg öccsét, Goraksha Sapkal alakítja.

Jhalki
indiai filmdráma, 2019., 104 perc
Jhalki: Aarti Jha
Sabu: Goraksha Sapkal
Kaliash Satyarthi: Borman Irani
Sunitha Bhartiya: Dyvia Dutta
Priti Vyas: Tannishtha Chatterjee
DM Sanjay Bhartiya: Sanjay Suri
RamPrasad: Govind Namdeo

zene: Sandesh Shandilya
operatőr: Rupesh Kumar
rendezte: Brahmanand S. Siingh

Bemutató december 23., szerda 21.30, ismétlés december 27., vasárnap 20.00.

Nézze meg a film ajánlóját!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: film India Indiai Filmek Fesztiválja Szeged Televízió
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés