Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. december 23. 11:58

Új gyógymódot engedélyezett a magyar hatóság koronavírus ellen

Antitest-terápiával is kezelhetik azokat, akik súlyos állapotba kerülhetnek a vírus miatt.

Hirdetés

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelemzés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) – Európában első országként, december 12-én – engedélyezte a bamlanivimab nevű készítmény vészhelyzetbeli alkalmazását az

enyhe és a közepesen súlyos koronavírusos betegek kezelésére olyan pozitív vírusteszttel rendelkező felnőtteknél és 12 éves vagy annál idősebb, 40 kilogrammnál nagyobb testtömegű serdülőknél, akiknél fennáll a nagyfokú kockázata annak, hogy súlyos stádiumába kerüljenek.

A bamlanivimab antitest-terápia jelentősen csökkentheti a koronavírus-betegség szövődményeit, így számos esetben elkerülhető a beteg kórházi kezelése, ami a betegek gyorsabb gyógyulásán túl enyhítheti az orvosokra, nővérekre és a teljes kórházi rendszerre nehezedő terhet is.

A bamlanivimab-infúziót kijelölt kórházi centrumokban adják majd, a terápiáért nem kell külön fizetni, az állam biztosítja. A szer engedélyezett adagja egy egyszeri, 700 milligrammos intravénás infúzió, amit a pozitív vírusteszt után a lehető leghamarabb, a tünetek jelentkezése után tíz napon belül kell beadni.

Az antitest-terápiához a magyar betegek már január második felében hozzájuthatnak; az első negyedévben több ezer ampulla érkezik Magyarországra.

A bamlanivimab az első monoklonálisantitest-terápia, ami veszélyhelyzeti felhasználásra hatósági jóváhagyást kapott az Egyesült Államokban, majd Kanadában. A gyógyszert a Lilly gyógyszergyártó az első amerikai gyógyult betegek egyikéből vett vérmintából fejlesztette ki.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: koronavírus antitest-terápia bamlanivimab járvány kezelés gyógymód
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés