Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. december 23. 07:25

A kórházak 46 milliárdos adósságának kifizetését kérik a beszállítók a kormánytól

A Magyar Államkincstár adatai szerint november végén 45,7 milliárd forint volt az egészségügyi intézményrendszer lejárt adóssága.

Hirdetés

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) arra kéri a kormányt, hogy mielőbb intézkedjék az egészségügyi intézmények lejárt tartozásainak kifizetéséről.

A járvány és a lejárt adósság együttesen súlyos gazdálkodási nehézséget okoz annak a csaknem négy és fél ezer, szinte kivétel nélkül mikro-, kis- és közepes vállalkozásnak, amely eszközeivel és szolgáltatásaival biztosítja a gyógyítás feltételeit, a magyar egészségügy működőképességét.

A járvány minden gazdasági szereplőt hátrányosan érintett, miközben a kórházakat fel kellett készíteni a járványra, az elhalasztható műtétek jelentős része elmaradt. Az ellátás visszafogása a kórházi beszállító vállalkozások forgalmát is jelentős mértékben csökkentette. A cégek mindent megtettek azért, hogy a nehézségek ellenére megtartsák több tízezer munkavállalójukat, ám a jelenlegi helyzet már sokuk számára tarthatatlan – írja közleményében a Orvostechnikai Szövetség.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a járványhelyzetben elengedhetetlenül fontos az egészségügy folyamatos és magas szintű működésének biztosítása. A mielőbbi és teljes adósságrendezés pedig a betegellátás biztonsága és a beszállító vállalkozások működőképességének fenntartása érdekében is szükséges.

A kórházak adósságáról Ujhelyi István szegedi EP-képviselő is azt tette szóvá a Facebookon, hogy miközben a kórházak adóssága eléri a 45 milliárd forintot, a kormány összesen 63 milliárd forintot osztott szét például az egyházak között a Gazdaságvédelmi Alapból.

A kedvezményezettek között van a Dunántúli Református Egyházkerület, ami 1 milliárd 850 millió forintot kapott kollégiumbővítésre, a Veszprémi Katolikus Főegyházmegye a veszprémi vár területén vásárolhat épületet állami forrásból. Vasváron bővítik a helyi termálfürdőt 654 millió forintból, de jut összesen 156 millió forint az Országos Széchényi Könyvtár archívumainak elhelyezését szolgáló archivális raktár fejlesztésére is.

De találunk még érdekes „ellentétpárokat” a kormányzati munkában: miközben az Orbán Viktor által bejelentett önkormányzati megszorítások 150 milliárd forintot vesznek ki a települések kasszájából, a járvány kezdete óta 150 milliárdot költött a kormány csak sportra.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: adósság kórház kormány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés