Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Koronavírus - Országos tiszti főorvos: óriási lépés az első vakcina engedélyezése a járvány kezelésében
Túl a városon 2020. december 22. 16:10 Forrás: mti

Koronavírus - Országos tiszti főorvos: óriási lépés az első vakcina engedélyezése a járvány kezelésében

Óriási lépésnek nevezte a pandémia kezelésében a koronavírus elleni első vakcina engedélyezését az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Hirdetés

Müller Cecília jelezte:

az Európai Gyógyszerügynökség hétfőn Európára, így Magyarországra is kiadta az első oltóanyagra vonatkozó engedélyt.

Közölte, az első vakcinaszállítmány a két ünnep között érkezik Magyarországra, ebből várhatóan december 27-étől ötezer egészségügyi dolgozó oltására lesz lehetőség.

Az egyéni védelem a második oltás beadását követő hetedik napon válik teljessé, népegészségügyi szempontból jó eredmény, azaz a pandémia megfékezése a társadalom több mint 60 százalékának beoltásával érhető el - fogalmazott.

A tiszti főorvos felhívta a figyelmet arra, hogy mivel egyszerre 4-5 millió embert egyszerre nem, csak fokozatosan lehet védetté tenni, ezért továbbra is be kell tartani a higiéniai szabályokat és „az ünnepeket is kellő mértékletességgel, a találkozások minimalizálásával kell eltöltenünk”.

Müller Cecília kifejtette: a koronavírus elleni védőoltás érkezésekor vagy már azt megelőzően megérkezik Magyarországra az alkalmazási előírás, ami alapján teljes körű tájékoztatást kapnak az oltásra jelentkezők.

Az első oltás beadása után három héttel következik a második adagé, majd ezután egy héttel alakul ki a koronavírus elleni védettség.

Az olthatóság elbírálása - akárcsak más vakcinák esetében - az oltóorvos feladata, neki kell mérlegelnie az esetleges egyéni kockázatokat. A jelenlegi ismeretek szerint alig van ilyen, ezek közé tartozik, hogy ha valaki az oltóanyag bármely alkotórészére allergiás, az nem kaphatja meg a védőoltást - jelezte.

Az egészségügyben dolgozók - ide tartoznak a műszaki személyzet munkatársai és a takarítók is - oltását várhatóan december 27-én kezdik meg. Már több mint 300 ezren regisztráltak a vakcinainfo.gov.hu oldalon is, illetve nagyon sokan küldték vissza postán a regisztrációs lapot, de továbbra is várják a jelentkezéseket, hogy minél nagyobb létszámra lehessen megtervezni a védőoltások beadását - hangsúlyozta Müller Cecília.

Müller Cecília arra figyelmeztetett, hogy számos országban ismét gyorsult a járvány terjedése, ezért Magyarországon is a találkozások minimalizálásával kell ünnepelni a szeretteink, rokonaink, ismerőseink védelme érdekében. Csak egészségesen, tünetmentesen „látogassunk meg” bárkit is! - emelte ki.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus Müller Cecília oltóanyag operatív törzs
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés