Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • Nem baj, ha girbegurba vagy kicsit csálé – Az ünnepvárás és az otthoni karácsonyi dekoráció készítése meghitt közös családi program lehet
Színes 2020. december 22. 10:55 Forrás: Szegedi Tükör

Nem baj, ha girbegurba vagy kicsit csálé – Az ünnepvárás és az otthoni karácsonyi dekoráció készítése meghitt közös családi program lehet

Pónyai Réka olyan karácsonyi díszítést is ajánlott a Szegedi Tükör olvasóinak, ami igazán tükrözi az egyéniségünket. Réka azt mondja, ne aggódjunk, ha girbegurba a vonal, kicsit csálé a matrica, mert az alkotás a lényeg. Lepjük meg szeretteinket karácsonyra saját készítésű díszekkel!

Hirdetés

Pónyai Réka szerint ajándéknak és kedélyjavítónak is kiválóak a ragyogó palackok, amelyek elkészítése nem igényel többet tíz percnél.

Ragyogó palackok

Elkészítéséhez szükségünk van egy zöld vagy barna színű palackra, és olyan beltéri LED izzófüzérre, amelynek az elemet tartó része egy parafadugóra emlékeztet. Ilyen füzért a barkácsáruházakban, kreatív üzletekben találhatunk. Érdemes először megvásárolni az izzót, hogy az elemtartó részt bele tudjuk próbálni a kiválasztott üvegbe.

Egyszerű és látványos. Ajándéknak és kedélyjavítónak is kiválóak a ragyogó palackok

Az izzófüzért tegyük a palackba, egyenletes legyen a fény. Utána csak dugjuk be az elemtartó részt, mintha borospalackot zárnánk le parafa dugóval. Ugye, milyen egyszerű, és mégis mennyire látványos?

Ablak(üveg)matrica

Réka szerint az egyik leghálásabb díszítés az ablak(üveg)matrica, amelyet tükörre, palackra vagy pohárra is ragaszthatunk. A hobbiboltokban széles színválasztékot, még foszforeszkáló színeket is találunk. Ami kell: kontúrfesték, üvegmatrica-festék, lefűzőtasak (polgári nevén bugyi), minta, fogpiszkáló, fültisztító pálcika vagy papírtörlő. A kiválasztott mintát nyomtassuk ki, és tegyük a lefűzőtasakba. A kontúrozóval rajzoljuk körbe a mintát. A kontúrfesték nagyon fontos alapelem, hiszen a sok színt használó mintákban ezzel akadályozzuk meg, hogy a színek egymásba folyjanak. Érdemes tehát a szép végeredmény érdekében időt szánni a kontúrozásra. Ne aggódjunk, ha girbegurba lesz a vonal! A fültisztítóval és a papírtörlővel tudjuk javítani a hibákat. Hagyjuk legalább 2-3 órát száradni a körvonalakat. Utána jön a minta színekkel való feltöltése. Ügyeljünk arra, hogy a szín érintkezzen a kontúrvonallal, teljesen töltsük ki a teret. Ha kell, segítsünk rá fogpiszkálóval: húzzuk ki a színt a kontúrig. Ne sajnáljuk a színes festéket, az a jó, ha domború hatást kelt a minta. A festékben található légbuborékokat fogpiszkálóval szúrjuk ki, mert száradás után ezekkel már nem tudunk mit kezdeni. Ha már van rutinunk az üvegmatrica-készítésben, bátran keverhetjük is a színeket – kísérletezzünk, nincs olyan, hogy elrontott darab!

Az örök klasszikus. Tükörre és pohárra is ragaszthatunk matricát

A kész matrica száradási ideje minimum 24 óra. A felragasztás kis figyelmet igényel – érdemes fokozatosan lehúzni a fóliáról a matricát, úgy ragasztani a felületre. Ezzel azt is elkerülhetjük, hogy ferdén kerüljön fel a kívánt felületre, és azt is, hogy a matrica összeragadjon.

Kartonfenyőfa

Sokoldalúan felhasználható díszítőelem ünnepi asztalra, karácsonyfára, ajándékra. Díszítése is hasonlóan sokszínű lehet: a gyerekek rajzolhatnak rá, kedvenc matricáikkal ékesíthetik, de lefújható műhóval és aranyszínű festékkel is. Akár egész erdőnyit is készíthetünk belőle. Amilyen sokféle a felhasználása, olyan egyszerű az elkészítése.

A sokoldalú díszítőelem. Rajzolhatnak is rá a gyerekek

Ami kell: jó tartású karton, olló, ceruza és egy minta. Ügyes kezűek rögtön a kartonra rajzolhatnak, aki nem ilyen bátor, az a világhálón remek fenyőfa mintákat talál. Két egyforma mintát vágjunk ki a karton(ok)ból, ezt a két részt csúsztatjuk majd egymásba. Kivágás után az egyik fenyőfát alulról, a másikat pedig felülről bevágjuk középig, egymásba csúsztatjuk a két elemet, s végül térbe állítjuk. Remek közös program lehet a gyerekekkel, és játékosan tanítja az ollókezelést és a pontos vágást.

Minimál karácsonyfa

Pónyai Réka szerint ez az a díszítés, amely igazán tükrözi az egyéniségünket, a kedvelt színeinket és alapanyagainkat. A képen látható karácsonyfa elkészítéséhez az eszközöket hobbiboltokból és a természetből szerezhetjük be. Ami kell: kisméretű terrakottacserép, ragasztó, parafa dugó, kevés virágföld, hurkapálca, ledfüzér, zöld színű Flora-kreppszalag, csomagolóanyag, műhó, moha, kövirózsa, tetszés szerinti csúcsdísz, olló.

Pónyai Réka

Kezdésként a parafa dugóba készítsünk egy lyukat a hurkapálcával, hogy később majd könnyebb legyen beleállítani az elkészült fát. A dugót ragasztóval rögzítsük a cserép közepébe, és töltsük fel virágfölddel úgy, hogy a dugó tetejét ne érje el. Fontos, hogy ne lógjon ki a cserépből a dugó. Virágföld helyett használhatunk homokot vagy gipszet is, attól függően, hogy élő növénnyel vagy más anyaggal díszítjük majd a cserepet.

Minimál karácsonyfa horgolt manóval

A fenyőfa ágaihoz vágjunk három-négy különböző méretű hurkapálcát, és ragasztóval egyenlő távolságra rögzítsük a fenyőfa gerincére, a leghosszabb hurkapálcára. Száradás után óvatosan tekerjük körbe a Flora-kreppszalaggal, ami nemcsak a színét adja meg, de mivel ragasztós, össze is tartja majd az ágakat. Rögzítsük a csúcsdíszt (ez a mi esetünkben egy ingyenes minta alapján, rafiából horgolt csillag), majd szúrjuk bele az elkészült alapot a parafa dugóba. Töltsük fel a cserepet földdel, ültessük bele a kis kövirózsákat, majd rendezzük el körülöttük a mohát.

Pónyai Réka szerint bátran kísérletezzünk a díszekkel

A fényfüzér elemtartó részéből tökéletes ajándékdoboz készülhet a fa alá. Becsomagoljuk és díszítjük; arra kell csak ügyelnünk, hogy a kapcsolórészt a csomagolás közben szabadon hagyjuk. Végül a fényfüzér világító részét tetszés szerinti elosztásban feltekerjük a fa ágaira. A fenyő mellett ülő, horgolt manó egy tehetséges magyar amigurumi tervező, ILDikko ingyenes mintája alapján készült.

Sz. C. Sz.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ajándék ajándékozás karácsony Szegedi Karácsonyi Hetek Szegedi Tükör dekoráció Pónyai Réka
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés