Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. december 21. 11:27

Szentestére felfüggeszti a kijárási korlátozásokat a kormány

December 24-éről 25-én reggelig nem kell figyelni az órát, nem kell este 8-ra hazaérni.

Hirdetés

Szabad lesz a szenteste, az egyébként este 8 órától életbe lépő kijárási korlátozást erre a napra felfüggeszti az operatív törzs.

A Csongrád-Csanádi egyházmegyében idén sehol nem lesz karácsonykor éjféli mise. Erről Kiss Rigó László megyés püspök döntött a járványügyi korlátozások miatt. A hagyományos éjszakai szertartások elmaradnak, akkor is, ha a kormány netán enyhítene a kijárási korlátozásokon, mondta a még december 18-án a Szeged Televízió híradójában a megyéspüspök. Arra kérte az egyházmegye lelkipásztorait, tartsák meg napközben a szentmisét. Kiss Rigó László úgy tudja, december 24-én 12 órakor több országos és helyi televízió is sugároz majd istentiszteletet felvételről.

A családi rendezvények 10 fős korlátozását ezentúl úgy kell érteni, hogy nem számítanak a 14 évnél fiatalabb gyerekek. Ez már a szentestére is vonatkozik.

A szentestére vonatkozó enyhítésre lehetett számítani, Orbán Viktor december 18-án azt mondta: örülne, ha a szakemberek úgy foglalnának állást, hogy azon az egy estén megengedhetők lazább szabályok. Így például az, hogy a 10 fős családi összejövetelekbe a 14 év alatti gyermekek ne számítsanak bele. Ez történt.

Új szabályként december 22-én 0 órától Nagy-Britanniából érkező személyszállító és üzleti céllal érkező repülőgépek nem szállhatnak le Ferihegyen. Ennek oka, hogy találtak egy új koronavírus-variánst az Egyesület Királyságban

– jelentette be Kiss Róbert, az operatív törzs tisztje.

Müller Cecília azt monda: az új aktív fertőzöttek napi számának csökkenése azt jelenti, hogy egyfajta platóhoz ért a járvány Magyarországon.

„517-en még lelegeztetésre szorulnak. Tehát a járvány zajlik továbbra is, örülünk annak, hogy a fertőződések száma bizonyos mértékig csökkenni látszik, de tudjuk azt, hogy a tendenciákat kell követnünk, és korai következtetéseket nem a szabad levonnunk ebből” – tette hozzá az országos tiszti főorvos.

Bejelentette: egy 23 éves fiatal is belehalt a koronavírusba, ő több más betegségben is szenvedett, a magas kockázati csoportba tartozott.

Hétfőn ülésezik az Európai Gyógyszerügynökség, így várható, hogy megtörténik a Pfizer-BioNTech-féle vakcina engedélyezése.

Az alkalmazási leiratban szerepel majd a részletes tájékoztatás a vakcináról az oltó orvos és az oltakozók számára. Ezek alapján lehet majd megállapítani, hogy kinek nem javasolják a vakcina beadását. Ez alapján lehet dönteni, ki kaphatja meg a Pfizer-BioNTech-féle oltást, és ki nem.

Az első oltópont a Dél-Pesti Centrumkórház lesz, ezen kívül még 24 pontot jelölnek ki.

A vakcinát a szokásostól eltérő módon kell tárolni, de minden feltétel rendelkezésre áll – mondta Müller Cecília. Először egy jelképes mennyiség érkezik, ez 5000 főnek lesz elég. Az ő oltásukat 3 hét múlva kell megismételni. A következő szállítás még idén meglesz, először

  • az egészségügyi dolgozók kapnak, őket követik a
  • szociális dolgozók és az idősotthonok betegei,
  • majd a magas kockázatú betegek.

Müller Cecília megerősítette: kész az oltási terv, amit szükséges, elindítják a folyamatot.

A tiszti főorvos felhívta a figyelmet arra, hogy nincs teljes védelmet biztosító oltás, és mindenki másként reagálhat a vakcinára. Azt is elmondta: a lakosság 60 százalékos oltottsága szükséges a nyájimmunitás kialakulásához.

A védettség állapota a második oltást követő egy hétben alakul ki. De ettől a járványhelyzet fennáll majd, „fokozottan fenn kell tartani a járványügyi éberséget” – utalt a szentestére vonatkozó szabályok enyhítésére Müller

„Ugyanakkor ne tegyen bennünket ez az éjszaka, ez az egy nap szabadossá!” 

– kérte az országos tiszti főorvos, majd a mértékletességre hívta fel a figyelmet.

Müller Cecília bejelentette: Magyarországon eddig nem találtak olyan koronavírus-mutációt, amit az Egyesült Királyság déli részén mutattak ki. Ezért sem szállhatnak le az onnan érkező gépek Ferihegyen éjféltől. A tiszti főorvos úgy látja, a jelenlegi tudásunk szerint a kifejlesztett oltóanyagok a vírusvariánsok ellen is hatékonyak lesznek.

Ne tekintsük általános lazításnak a szentestére vonatkozó kijárási korlátozás feloldását, december 25-étől újra él az esti 8 órás tilalom is

– zárta szavait Müller Cecília.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kijárási korlátozás december 24. szenteste járványkezelés koronavírus operatív törzs Orbán Viktor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés