Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Radikális karakterábrázolások dicsérete – Bak Róbert ajánlja Halász Rita debütáló regényét, a Mély levegő című kötetet
Művház 2020. december 19. 11:41

Radikális karakterábrázolások dicsérete – Bak Róbert ajánlja Halász Rita debütáló regényét, a Mély levegő című kötetet


Hirdetés

Egy harmincas, kétgyermekes pár házasságának felbomlásáról szóló történet nem biztos, hogy a legerősebb hívószó lett volna a számomra – és így, pusztán a téma miatt nem valószínű, hogy elolvastam volna a jelen ajánló tárgyául szolgáló kisregényt –, az viszont igen komoly érv volt mellette, hogy a Mély levegő annak a Halász Ritának a debütáló kötete, aki az egyik legélénkebb és a számomra egyik leginkább tetsző új hang volt az elmúlt évek kortárs irodalmában. Ennek fényében persze nem is lehetett kérdés, hogy előbb-utóbb kézbe fogom venni az írónő közelmúltban megjelent művét.

Ezt a feszes, alig kétszáz oldalnyi történetet Vera, a csodálatosan induló, ám idővel egyre nehézkesebben működő, majd végül érzelmi-fizikai bántalmazásba torkolló házasságból frissen kilépő harmincas anyuka meséli végig.

A nő hangja és az elbeszélés módja először egy kicsit furcsának tűnhet, de könnyen és hamar meg lehet szokni. Ebben a narrációban ugyanis minden mindennel összecsúszik tipológiailag is. A párbeszédek például nincsenek külön jelölve, és beleolvadnak a szövegbe, ezen kívül nem válnak el egymástól a különböző beszélők szólamai sem, mint ahogy nem különülnek el Vera gondolatai és az események leírásai, vagy éppen a múlt és jelen történései sem. Ez a technika bár megköveteli az éber olvasói jelenlétet, de kiválóan közvetíti az elbeszélőnk zaklatott, érzelmekkel túlfűtött állapotát.

(fotó: Jelenkor kiadó Facebook-oldala)

Vera ugyanis hihetetlenül bizonytalan. Maga sem tudja, hogy a különköltözése után mit kellene tennie, mit kezdjen magával és a két gyerekkel, mint ahogy a múltját sem képes pontosan átlátni, és fogalma sincs, a házasságának felbomlása mennyiben az ő bűne, és mennyiben a férjéé.

És ha ez az állapot nem lenne elég, a cselekmény körülbelül egy éve alatt előbb – elsősorban persze ennek a bizonytalanságnak hála – visszacsúszik saját gyerekkorába (ugyanis az „ugye megmondtam”-típusú édesapja házába költözik átmenetileg, ahol újra meg kell felelnie a hol erősebben, hol gyengébben megjelenő szülői elvárásoknak, és ezáltal persze nagyban elveszik a saját önállósága és a lehetősége bármilyen intimitásnak is), majd újraéli a tinédzserkorát (titkolózások, pasizás, féktelen szex, drogok és alkohol), hogy a végén, ha tétova léptekkel is, de újra elérje a felnőttkor küszöbét, és ismét a saját lábára állva, egyedülálló, kétgyermekes anyukaként szembenézzen egy új és talán szebb dolgokat hozó élettel.

Halász nem csak stílusában radikális kissé, de a karakterek ábrázolásban is. Az egy dolog, hogy a Vera életében szerepet játszó férfiak (a sokszor erőszakos és manipulatív férj, vagy a rövid ideig képbe kerülő szeretők) jócskán bírnak negatív tulajdonságokkal, de a fiatal nő sem szent, nagyon nem az. Az egyik jelenetben például a férje a fejéhez vág rengeteg sértő dolgot, és rossz anyának, rossz feleségnek nevezi az asszonyt, de – bántási, megalázási szándék ide vagy oda – az olvasó azt tudja mondani, hogy igen, ezek a negatív tulajdonságok tényleg megvannak Verában. Igaz, ezzel ő is többé-kevésbé tisztában van. És ugyanígy lehet a sokszor seggfejként viselkedő férj egyes szituációkban kimondottan emberi. Tehát megvan az igazi egyensúly az ábrázolásokban, és így kimondottan hihető, hús-vér figurákat kapunk.

Halász azt sugallja, hogy igen, ilyenek vagyunk, megközelítőleg sem tökéletesek, sőt sokszor önzők, gyarlók, számtalanszor irritálók, gonoszak, szívfájdalom nélkül bántunk másokat, és igen, mindenkinek lehet hibázni, a kérdés csak az, hogy ezekkel a hibákkal aztán mihez kezdünk.

A Mély levegő, mint első könyv meggyőző pályaindítás, a kiérlelt írói hang, az egyedi stílus, és a sokszínű karakterábrázolás már most egy kimondottan értékes és szerethető alkotóvá teszi Halász Ritát. Mindenképpen kíváncsi leszek a következő könyvére is.

Bak Róbert

Nyitóképünk az író Facebook-oldaláról való, Szarka Zoltán felvétele.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bak Róbert irodalom könyv könyvajánló kortárs irodalom
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés