Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. december 18. 16:39

Nem népmese: Magyarország a harmadik legszegényebb – Bod Péter jegyzete

Valami nagyon nincs rendben. Illúziókat nem tápláltam, a valóság mégis képes alaposan fejbe kólintani. Az Európai Statisztikai Hivatal számítása szerint Magyarország az unió harmadik legszegényebb tagállama. Kizárólag Romániát és Bulgáriát előzzük meg, ha a háztartások életszínvonalát vesszük alapul. Magyarul náluk vagyunk gazdagabbak a huszonhét uniós ország összevetésében.

Hirdetés

Eszembe jut minden idők egyik legeredményesebb trénerének, a vízilabda válogatott szövetségi kapitányának, Kemény Dénesnek a mondata: „Az eredményjelző-tábla nem hazudik.” Vagyis ebben a pillanatban aligha az a jó alapállás, ha elkezdünk azon vitatkozni, hogy ez az eredmény nem lehet valós, vagy torzításokon, csúsztatásokon alapul.

Jobb szembe nézni a ténnyel: lemaradtunk egy nagyon fontos gazdasági és társadalmi versenyben, amiben az országok életszínvonalát és az emberek jólétét mérik és hasonlítják össze!

Önmagában az is súlyos kérdéseket vet fel, hogy 2004 óta miért nem vagy miért alig csökkent a különbség az EU fejlettebb országainak gazdasági teljesítménye és hazánké között. Csatlakozásunk óta forintra átszámolva tízezer milliárdokban mérhető az a pénzmennyiség, amit azért kaptunk Brüsszeltől, hogy fokozatosan kiegyenlítsük a csatlakozáskor fennálló fejlettségbeli különbséget. Kezdetben is világos volt, hogy hosszú folyamat lesz a felzárkózás, ám tizenhat év alatt ebben a vonatkozásban minden várakozást alulmúltunk. Megválaszolásra váró kérdés: miért.

Legalább ilyen fontos kérdés, hogy mi történt közben az exszocialista országokkal ugyanebben a versenyben és összehasonlításban. Önmagában az a tény, amelyet az Európai Statisztikai Hivatal közzétett, lesújtó képet fest Magyarországról. Ebben ugyanis az olvasható, hogy a háztartások életszínvonala alapján hazánk a harmadik legszegényebb.

A Magyarországgal méltán és igazságosan összehasonlítható országok – Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Horvátország, Lettország, Litvánia, Észtország – mind elhúztak mellettünk.

Ez mindentől függetlenül fájdalmas, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a felsoroltakhoz mérten (egy kivétellel) másfél – két évtizede még hazánk számított fejlettebbnek. Legyen szó egy főre számított GDP-ről, átlagkeresetről, beérkező működőtőke nagyságától.

2020-ban nem lehet hátra mutogatni. Tíz éve a Fidesz van hatalom, a gazdaság bajaiért ilyen időtávban már magukon kívül senkit nem hibáztathatnak. Nyomatékosítani kell, hogy 2010 óta kegyelmi viszonyok között kormányozhat a Fidesz. A parlamenti kétharmad birtokában minden szükséges törvényt egyedül képes volt meghozni. Belpolitikai korlátokkal nem kellett szembenézniük.

A világgazdaságban 2010 óta ritkán látott megszakítás nélküli növekedés mutatkozott. Mindenki beruházni akart, soha nem látott pénz- és hitelbőség öntötte el a pénzpiacokat, emelkedett a fogyasztás, kúsztak fel a keresetek, bővült a munkahelyek száma. Magyarország ilyen gazdaságilag szuperoptimális feltételek mellett marad le a versenyben mások mellett Szlovákiával és Lengyelországgal szemben.

A 2010 óta az egymást követő Orbán-kabineteknek legfeljebb három rázós hete volt gazdasági értelemben, amikor arról kellett határoznia, hogy visszahívja-e az országba a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) vagy sem. A koronavírus-járvány kitöréséig tartottak a rekordhosszúságú gazdasági mézeshetek, de ma tisztán látszik, hogy a mögöttünk hagyott évtized elvesztegetett idő volt – gazdasági értelemben mindenképpen.

Nem az a kérdés, hogy fejlődtünk-e. Igen, persze. De minden vetélytársunknál kevésbé és rosszabbul. A gazdaság jelenlegi állapota pedig mindennél jobban ad okot aggodalomra.

Az elmúlt tíz év jó szelei gazdasági és pénzügyi értelemben a magyar vitorlákat dagasztotta a legkevésbé. Félek belegondolni, mi történik velünk, hogy már nyoma sincs a jó szeleknek.

Bod Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: beruházás Európai Unió Fidesz gazdaság gazdasági válság KDNP Orbán Viktor szegénység vélemény verseny
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés