Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. december 18. 14:46

Kerékpárosok a Retek utca felújításáról: Ez már Koppenhága!

A CM365 Magyar Kerékpáros Klub Szeged Facebook bejegyzésben magyarázza el, miért is lett olyan jó bringásoknak a Retek utcán kialakított új közlekedési rend.

Hirdetés

Mi is beszámoltunk róla, hogy végéhez közeledik Tarjánban a Retek utca felújítása, jelenleg még a Szamos utcai csomóponton folyik a munka. A biciklis közlekedés új rendje azonban már kialakult, a kerékpáros klub pedig kiment a helyszínre, hogy értékelje a fejlesztés.

Szerintük a tarjáni beruházással Szegednek olyan kerékpárútja lett, amilyet az Európa biciklis fővárosaként emlegetett Koppenhágában látni.

Koppenhágai jellegű kerékpárutunk/szintben megemelt kerékpársávunk lett. Széles, sima, biztonságos. Nincsenek szegélyek, nincs döccenő. Ez kultúra – írják.

  • A Retek utcai kerékpárúton nem csak a burkolat került javításra, de a Szamos utcától egyirányusítva is lett. Ez azt jelenti, hogy az egyik irányban innentől kezdve az úttesten lehet majd közlekedni. Azt írják, ez azért előnyös, mert ha csak az út egyik oldalán lehet tekerni, akkor a balra kanyarodó biciklisek 11-szer nagyobb veszélynek vannak kitéve.

  • A Csillag tér felé közlekedőknek, és a Szamos utcától a József Attila sgt. felé haladóknak is biciklis nyom lett felfestve az úttestre – ezeken a helyeken ugyanis nem elég széles az utca külön biciklis sáv kialakításához.
  • A Szilléri sugárút eléréséhez a biciklisek kérésére egyirányú kerékpárutat és átvezetést alakítottak ki, itt a Csillag tér felé balra is be lehet sorolni. A Rózsa utca is kapott kerékpáros nyomokat és hamarosan a Csongrádi sugárútra való kijutás is könnyebb lesz.
  • A József Attila csomópontjánál jobbra a lámpát kikerülve, balra indirekten lehet kanyarodni, itt kerékpáros piktogramok segítik a bringásokat.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bicikli felújítás forgalom kerékpár kerékpáros közlekedés Magyar Kerékpáros Klub
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés