Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. december 18. 11:31

Ceglédi Zoltán: Orbán nem akar kilépni az EU-ból, az ellenzék nem akar bevándorlókat

Vannak cikkek, amelyeket a címmel be is fejezhetnék, ha a kedves olvasó a homlokára csapna, hogy ja, tényleg, oké. De ez egyfelől nem túl életszerű elvárás, másfelől pedig becsüljük meg annyira az embereket, hogy egy állítás mögé érveket is teszünk.

Hirdetés

Az elmúlt hetek politikai vitái roppant szomorú prognózist adtak a 2022-es kampány lehetséges témáiról. A ma mutatott forma alapján a Fideszt azzal fogja csapkodni az ellenzék, hogy ha hatalmon maradnak Orbán, akkor kiviszi Magyarországot az Európai Unióból. Visszafelé pedig valami olyasmi összeesküvést fognak „leleplezni”, hogy Soros György megbízásából és pénzén nyugati homoszexuálisok tömeges iszlám bevándorlást szerveznek Magyarországra.

Mindkettő baromság. De, az, baromság.

Orbán Viktornak (is) hatalmas szüksége van az uniós tagságunkra. Nem azt állítom, hogy saját retorikai húzásaitól elszédülve, továbbá a Brexithez hasonló önzéssel fellépő divatkomcsik taszigálásától kísérve nem tudja Magyarországot egy kilépési népszavazásba beborítani. Azt állítom, hogy ma nem akar kilépni az EU-ból. Semmi érdeke nem fűződne hozzá, míg az ellenkezőjéhez rengeteg. Az ország egy valagnyi uniós forráshoz jut a következő hét évben is, és ezt jó ideig még biztosan ő költheti, értsd: Mészáros Lőrinc cégei nyerik el. Öldöklő versenyben, ja. Ez a pénz csak addig jár, amíg bent vagyunk. Szintén kell az EU-s tagság az uniós alapszabadságok gyakorlásához, melyek által tőke áramlik az országba. De csak belülről lehet az uniós döntéseket is alakítani – bármilyen felfüggesztési bohózatot ad elő a Néppárt, a Fidesz tizenhat éve aktív és releváns része volt és maradt az Európai Parlament legnagyobb frakciójának.

Nézzük a másik irányból a Huxit ügyét!

A Putyin-simi csak az uniós Magyarországnak jár. Ez az országunk valódi értéke az orosz diktátor szemében. Trójai faló, vagy amolyan uniós matrjoska: kívülről jogállam, de ha szétcsavarod, ott hallgatózik az orosz bábuska is (bocs, de a szétbotoxolt Putyinról mindig egy virgonc nagyi ugrik be). Budapest lett Közép-Európa kémközpontja, gratulálok. Uniós cimbora kell Kínának és Törökországnak is, hogy bent képviselje az érdekeiket.

Ha nem muszáj, Orbán Viktor nem fogja kivinni az országot az EU-ból. Fog ezzel fenyegetőzni? Könnyen lehet. Lazítja és lázítja az uniót? Feltétlenül, ezt a mandátumot kapta Putyintól, és így tudja saját hatalmát is szilárdítani. De ma kivinni nem akarja – sokak közös ostobasága eredményezhet csak kilépést.

A másik fele még egyszerűbb ügy.

Soros Györgynek van egy egyértelmű preferált társadalomképe. Ezt hívják nyitott társadalomnak. Egyik magyar ellenzéki párt sem támogatja. Pont. Alapítványa finanszíroz civileket idehaza is, akik a nyitott társadalom eszméje mentén folytatnak elsősorban jogvédő és egyéb segítő tevékenységet, de a választáson nem indulnak. Tömeges bevándorlást pedig még Soros sem akar. 2022-ben az ellenzék közös listán, közös programmal indul, az ilyen összeállások pedig eddigi tapasztalataink szerint mindig alapvetően gyávábbá teszik a végeredményt. Ma kizártnak tartom, hogy ez a közös program egyértelműen tételezze az azonos neműek házasságát, hiszen mit szól a Jobbik, hogy éltesse a multikulturalizmust, hiszen mit szól az LMP, illetve bármilyen módon a humanitárius vagy gazdasági célú bevándorlás mellett érveljen, hiszen mit szól ehhez a durván kvótaellenes MSZP.

Miközben pedig mindkét árnykép mögött ott van a valóságos probléma, ami betakar. Ha nem gyáva és megúszós közéleti pukkadozás folyna, akkor komoly témákat lehetne az asztalra tenni. Például igenis súlyos gondok vannak az Európai Unióval, alapvető reformra szorulna a működése, az intézményei, a finanszírozása is. És igen, komoly bajok vannak a bevándorlás kapcsán is, amit a klímaváltozástól kezdve a fogyó európai (magyar!) népességig tucatnyi tényező árnyal, és beszélni kéne ezekről. És igen, legkésőbb Szájer botrányából megtudhattuk, hogy nem lehet úgy élni, ahogy a Fidesz előadja, és égetően sürgős szembenézni az LMBT+ emberek helyzetével, akik ellen már megint kampányt indított a magyar kormány.

Csomó fontos dolgot kéne átbeszélni. Olyan jó lenne, ha a soron következő kampány már nem lenne olyan kiábrándítóan és kölcsönösen ostoba, mint amelynek a végén az előző országgyűlést megválasztottuk.

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ceglédi Zoltán ellenzéki összefogás jegyzet menekült Orbán Viktor Soros György választás 2022 vélemény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés