Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. december 18. 10:30

Szíjj László óriásit tarolt az útfelújítási közbeszerzéseken

267 milliárd forintnyi közpénzben részesülhet a Szijjártó Pétert hajókáztató üzletember cége.

Hirdetés

A hvg.hu számolt be róla, hogy szokatlanul nagy összegben írt ki pályázatot a Magyar Közút, az állami cég ugyanis közel 400 milliárd forintot tervez elkölteni útfelújításokra 2024-ig. Az pénz sorsa azonban most még nem dőlt el véglegesen, a mostani nyerteseket még egymás között versenyeztetni kell majd a megbízásokért. Az ilyen típusú (és rendszerint kiugróan magas összértékű) közbeszerzéseket az Európai Unió már korábban is kritizálta:

Brüsszel szerint ezzel a módszerrel lényegében előre felosztják a piacot, később már más szereplők ugyanis nem kaphatnak megbízást.

Szíjj László pozícióját ezzel gyakorlatilag bebetonozta a kormány. Mivel a pályázatok 2024-ig szólnak, még akkor is a Duna Aszfalt végezheti majd el az útfelújítási munkákat a következő években, ha a Fidesz esetleg elveszítené a 2022-es választásokat.

A nyertesek a következőképp alakultak:

  • Észak-Alföldi régió: Duna Aszfalt Zrt., KE-VÍZ21 Zrt., Zemplénkő Kft., Strabag Kft. – 62,163 milliárd forint

  • Dél-Alföldi régió: Duna Aszfalt Zrt., Strabag Kft., Soltút Kft. – 62,163 milliárd forint

  • Közép-Dunántúli, Közép-Magyarországi régió: Duna Aszfalt Zrt., Colas Zrt., Soltút Kft. – 82,884 milliárd forint

  • Nyugat-Dunántúli régió: Duna Aszfalt Zrt., Strabag Kft., Colas Zrt. – 62,163 milliárd forint

  • Észak-Magyarországi régió: Colas Zrt., Swietelsky Kft., HE-DO Kft. – 62,163 milliárd forint

  • Dél-Dunántúli régió: Strabag Kft., EuroAszfalt Kft., Soltút Kft. – 62,163 milliárd forint

A teljes, 393,699 milliárdból tehát 269,373 millárd forintnyi megbízásért indulhat majd a Duna Aszfalt, ebbe tartoznak többek között a Szeged környéki közutak felújítási és karbantartási munkálatai is.

A hvg arra hívja fel a figyelmet, hogy bár ezért az összegért a konkrét munkák pályáztatásakor újra versenyeznie kell majd a cégnek, a tapasztalatok szerint Szíjj cégei jellemzően el szokták nyerni a tendereket a második fordulóban.

A Duna Aszfalt kiemelkedően sikeres szereplése a közbeszerzéseken azért lehet aggályos, mert Szíjj László minden jel szerint kiváló személyes kapcsolatot ápol vezető kormánypárti politikusokkal, köztük a külügyminiszterrel.

Szijjártó Péter a nyáron az üzletember yachtján vendégeskedett olyan luxuskörülmények között, amely piaci áron négy évi fizetésbe került volna. Polt Péter főügyész azonban akkor nem látott ebben semmi kivetni valót, pedig a Duna Aszfalt sikerei a közbeszerzéseken nem tegnap kezdődtek.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Duna Aszfalt közbeszerzés NER Szíjj László Szijjártó Péter
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés