Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. december 17. 16:33

Csehországban élő magyar a Témában: több ezer mozgó covid-ponton tesztelnek a cseheknél

Ötnaponta bárki, még a nem cseh állampolgárok is kérhetnek tesztelést Csehországban szerda óta.

Hirdetés

Miközben a magyar hatóságok még mindig nem vezetnek be ingyenes tesztelést, Csehországban már nem csupán a háziorvosi rendelőkben, hanem több ezer mozgó tesztponton végzik az antigénes tesztelést. A Szeged Televízió Téma című hírháttér műsorában a Csehországban élő Hozank Krisztina beszélt az ottani járványkezelésről.

Hozank Krisztina elmondta: a cseheknél fontosnak és jó lehetőségnek tartják az ingyenes tesztelést, mert segíti a szabadabb mozgást. Ezzel együtt betartják az óvintézkedéseket.

„A karácsony szempontjából, amikor az ember a családjával találkozik, akkor az nagyon nem mindegy, hogy megfertőzi-e az idősebb családtagjait vagy sem” – tette hozzá Hozank Krisztina. Miközben Magyarországon egy négytagú családnak több tízezer forintba kerül a tesztelés, Csehországban ingyen teszteltetheti magát bárki ötnaponta.

A csehországi magyar elmondta: javultak a járványmutatók, szerdán alig találtak új fertőzöttet, és kevesek kerültek lélegeztetőgépre. Igaz, magas a halálozási arány, de kezelhetőnek látja a járványhelyzetet.

Az ötfázisú szigorítási rendszer most lépett a negyedik fázisba az országban, az intézkedések péntek éjféltől érvényesek. A szigorítások részeként bezárnak a múzeumok és turisztikai látványosságok, előre hozták a téli szünetet, valamint oktatási intézmények például visszatértek az online oktatásra.

Nézzék meg a teljes beszélgetést! Hozank Krisztinát a Szeged Televízió hírigazgatója, Balogh Judit kérdezte.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Csehország ingyenes járvány koronavírus teszt
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés