Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. december 17. 12:30

Hálapénz alapján az országos középmezőnyben vannak a szegedi szülészek

Szülésélmény-térképet készített az átláthatóságért küzdő K-Monitor és az EMMA Egyesület, az adataikat az Ígyszültem.hu-ra töltötték fel jól fogyasztható formában. Ebből kiderül: Szeged egyáltalán nem szálltak el az összegek

Hirdetés

Az adatok önkéntes bejelentéseken alapulnak, tehát nem hivatalosak, és azt is hangsúlyozni kell, hogy hálapénzről van szó, tehát nem hivatalos árakról.

Idén év elejétől december 17-éig, tehát máig beküldött adatok szerepelnek most a rendszerben. Ez alapján a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban átlagosan 80 ezer forinttal hálálják meg a gyermekek világra jöttét a szülők az orvosoknak.

Cikkünk megjelenésig 461 értékelést kapott a szegedi szülészet, az adatszolgáltatók között volt, aki évekkel ezelőtt szült, tehát az áraknál ezt is figyelembe kell venni.

A leghálásabbak a szülők a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézetben, itt 156 ezer forint az ajándék átlagos értéke. Csupa budapesti intézmény van a lista elején, a Szent János Kórházban 142 ezer, az Uzsokiban 135 ezer a SOTE II-ben 143 ezer, a SOTE I-ben 132 ezer a hálapénz.

Az első vidéki kórház a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Kistarcsán, itt 133 ezer forintot adnak. Jászberényben 123 ezer, a szolnoki Hetényi Géza Kórházban 121 ezer forintot ér a hála.

Baján 106 ezer az átlag, Kecskeméten 101 ezer, Cegléden és a debreceni egyetemi klinikán 100-100 ezer forintot kap átlagosan egy szülész egy baba után ajándékba. Érdekesség, hogy Győrben „csak” 92 ezer, míg a Pécsi Tudományegyetem klinikáján is mindössze 82 ezer jut köszönetnyilvánításra.

A legkevesebb hálapénzt Ajkán adják, 30 ezer forintot. Dombóváron és Szentesen 46 ezer, Makón 48 ezer, Ózdon 49 ezer forintot adnak a boldog szülők a fáradt orvosnak – derül ki az Ígyszültem.hu adataiból.

Szerződést javasol a kamara

Lénárd Rita a Magyar Orvosi Kamara alelnök szerint a hálapénz kifehérítésére jó megoldás lenne a szerződés, amit a választott orvos, a kórház és a szülők kötnének – írja a 444. A szerződésben megállapodhatnának, hogy a magánorvos elvégezheti a szülést a kórházban, ugyanakkor az ügyfél csak a rendelkezésére állásért fizetne, egyéb előnyökért nem. „A javaslat szerint azt is rögzíteni kellene, hogy a nő terhesgondozása magán- vagy állami ellátásban folyik-e, és ehhez végig ragaszkodni is kellene, kivéve persze, ha valamilyen sürgősen szükséges ellátás csak az állami intézményben valósítható meg” – olvasható a cikkben.

(Nyitóképünk illusztráció; fotó: Balázs Attila/MTI)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ szülés hálapénz
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés