Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Duda Ernő virológus a Témában: várhatóan január 12-én jöhet a második koronavírus-vakcina
Szegeden 2020. december 17. 10:49 Forrás: Szeged Televízió

Duda Ernő virológus a Témában: várhatóan január 12-én jöhet a második koronavírus-vakcina

Attól függ a koronavírus-statisztikák alakulása, hogy mennyire lesznek tartósak a szigorítások. A szegedi virológus szerint mire Magyarországon beindulnak a tömeges oltások, akár 5–6 vakcina is lesz.

Hirdetés

A szigorítások és az enyhítések ütemében javulnak vagy romlanak a járványügyi adatok, ez a járvány természetes velejárója – mondta Duda Ernő virológus a Szeged Televízió Téma című hírháttér műsorában.

Az Európai Unió 17 millió adag koronavírus-védőoltást kötött le Magyarországnak. Duda Ernő emlékeztetett már 6 vakcinagyártóval áll szerződésben az unió, ami 6–700 millió oltást kötött le összesen, ebből juttatnak Magyarországnak 17 és fél millió darabot. 

Egyelőre azonban csak a Pfizer oltása esélyes a jóváhagyásra, ezt december 21-én vagy 29-én engedélyezhetik. A második oltás engedélyezés január 12-ére várható az Európai Unióban.

„Magyarországon csak olyan vakcinát lehet használni, amit az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyott” – tette hozzá Duda Ernő.

Az orosz vakcináról azt mondta: az oroszok egyelőre annyi Szputnyik V oltást sem tudnak gyártani, ami nekik elég lenne, így nem valószínű, hogy hamarosan tömegével tudnának szállítani.

Duda Ernő most úgy látja, mire a tömeges oltások elindulnak Magyarországon – ez várhatóan március-április-május környékén várható – akár 4-5, de lehet vakcina is használható lesz.

„Ezek különböző elven működő, különféle paraméterekkel rendelkező oltások. Lesz olyan, ami az idősekben is hatásos ellenanyag-termelést vált ki, lesz olyan, amelyiket csak egyszer kell megszúrni, lesz olyan, amelyikből kettő kell. Úgy gondolom, hogy a családorvos el fogja tudni dönteni, hogy ezek közül melyik az, amely valakinek a számára testre szabottan a legmegfelelőbb lesz.”

A vakcina kiválasztása a háziorvos feladata lesz Duda Ernő szerint, igaz erről még nem beszélt Müller Cecília országos tiszti főorvos.

A virológus szerint, miután beoltják a legveszélyeztetettebbeket, mintegy másfél millió embert, lesz elegendő adat a koronavírus elleni vakcináról.

A most forgalomba kerülő oltások ugyanazzal a technológiával készülnek, mint a már bevált oltások. „Ezek tartós immunitást biztosítanak” – tette hozzá Duda Ernő.

Szerinte indokolt a legteljesebb bizalom, ő magát is beoltatná. Az első oltás már nyolc hónapja készen volt, azóta sok tízezer emberen kipróbálták már.

Duda Ernő figyelmeztetett: ha az emberek majd enyhe fájdalmat és lázat éreznek, az jó jel lesz, mert azt jelenti, hogy az immunrendszer vette az üzenetet.

Nézzék meg a teljes beszélgetést! Duda Ernőt a Szeged Televízió hírigazgatója, Balogh Judit kérdezte.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Duda Ernő járvány koronavírus Szeged Televízió Téma virológus
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés