Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. december 17. 07:37

Koronavírus: a kormány megígérte, de mégsem könnyítette meg a pedagógusok teljes táppénzhez jutását

Megígérték, de nem csinálták meg: nem egyszerűsítette a 100 százalékos táppénz megítélését a pedagógusoknak a kormány, holott Gulyás Gergely három hete azt mondta, rendezik ezt a méltatlan helyzetet.

Hirdetés

Nem elég, hogy a közösségben végzett munkája miatt nagyon könnyen elkaphatja a koronavírust egy pedagógus, csak akkor jár a teljes táppénz, ha ezt bizonyítani is tudja. Így lényegében két eljárás kell, mire megkapja a teljes fizetését.

A november 26-i Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy ilyenkor elég lenne egy eljárás is, és úgy kellene tekinteni, az oktató-nevelő munkát végzők munkavégzés közben kapták el a betegséget, és járjon a teljes táppénz – írja a Népszava.

Gulyás Gergely szavait azonban nem követte tett.

Jelenleg az a szabály, hogy csak a bér 60 százaléka jár, majd egy hosszadalmas eljárás után adják meg a maradék 40-et, ha az illető bizonyítani tudja, hogy a munkahelyén betegedett meg. Emiatt viszont sokan nem tehették meg, hogy – vállalva az esetleges karantént – teszteltetik magukat koronavírusra, mivel a piaci bérekhez képest vicc kategóriába tartozó fizetésük épp karácsony előtt csökkent volna.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja a lapnak azt mondta: a kormány legalább már szóban elismeri, hogy a koronavírus egy foglalkozási megbetegedés, most már csak a táppénzes eljárással van gond.

A PDSZ-tag beszámolt egy esetről, amikor

egy iskolában dolgozó pszichológus tíz napig karanténban volt, 60 százalékos táppénzt kapott, de mire letesztelték, már nem tudták kimutatni nála a vírust, pedig a háziorvosa szerint egyértelműen vírusos tünetei voltak. Így nem kapta meg a maradék 40 százalékot, és 70 ezer forinttal kevesebb fizetést kapott.

(Nyitóképünk illusztráció; fotó: Ujvári Sándor/MTI)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fidesz Gulyás Gergely koronavírus oktatás pedagógus tanár táppénz
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés