Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Müller és Kásler mégsem oldották fel az idősotthonokra vonatkozó látogatási tilalmat, de félreérthető volt az ajánlásuk
Túl a városon 2020. december 16. 11:41

Müller és Kásler mégsem oldották fel az idősotthonokra vonatkozó látogatási tilalmat, de félreérthető volt az ajánlásuk

Sehol egy sajtótájékoztató vagy erről szóló közlemény az imádott szenvedő szerkezetekkel. Az általános járványügyi korlátozások érvényben vannak, és a legveszélyeztetettebb korosztályt az idősotthonokban továbbra sem lehet látogatni.

Hirdetés

A fél média úgy értette, hogy lényegében titokban, december 8-án megszüntette az idősotthonokra vonatkozó látogatási tilalmat Müller Cecília és Kásler Miklós „A szakosított szociális intézményekben élők kapcsolattartására vonatkozó javaslatok” című ajánlásban – írta az alaphírt a Népszava.

Az ajánlásban ugyan leírják, hogy a személyes találkozásokon kívül milyen más egyéb módja lehet még a kapcsolattartásanak, és tippeket adnak a látogatás módjára is, de ez még nem jelenti, hogy feloldották volna a látogatási tilalmat.

Személyes látogatás akkor engedélyezett, ha a látogatók betartják a maszkviselés, távolságtartás, lázmérés és fertőtlenítésre vonatkozó szabályokat.

Azt is kérik, hogy lehetőleg látogatópontokat alakítsanak ki, ez látogatószoba, fűthető sátor vagy látogatókonténer legyen. A lényeg tehát az, hogy a látogatók ne menjenek az épületbe.

Javasolják, hogy az intézmények előzetesen egyeztessék és irányítsák a látogatások rendjét, így elkerülhető a zsúfoltság a látogatópontokon.

Ennek ellenére mégsem igaz, hogy látogathatók az idősotthonok.

Az ellentmondásra Gy. Németh Erzsébet, Budapest DK-s főpolgármester-helyettese hívta fel a figyelmet. Azt írta, hatályban van a Nemzeti Népegészségügyi Központ határozata a látogatási tilalomról, 

Müller és Kásler csupán ajánlást írt a feloldására, határozatot nem – vette észre a 24.hu.

„Az idősotthonoknak most tilos beengedni látogatókat. Nincs kivétel. Müller Cecília kiadott egy ajánlást, hogy oldják fel a tilalmat. Ezt értette félre a sajtó, és a teljes magyar közvélemény. Azért értették félre mert félreérhető, mert előkészítetlen és átgondolatlan” – írja Gy. Németh Erzsébet.

Reagált az operatív törzs

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben továbbra is érvényben van a látogatási és kijárási tilalom a szociális intézményekben, idősotthonokban – mondta az operatív törzs nevében megszólaló Galgóczi Ágnes a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős testület szerdai online sajtótájékoztatóján. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője elmondta: az ünnepek közeledtével, az idősek lelki egészségének megőrzése érdekében meg fogják teremteni a lehetőségét, hogy az idősek és hozzátartozóik kapcsolatot tarthassanak egymással ebben az időszakban. Erről határozat készül, amit a szociális intézmények a napokban megkapnak.

(Nyitóképünk illusztráció; fotó: Szabó Luca)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: idősotthon Kásler Miklós látogatási tilalom Müller Cecília operatív törzs
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés