Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. december 16. 09:16

Koronavírus: háromezer alatt az új fertőzöttek száma, de még minidig nagyon sok a halott

Egy nap alatt meghalt 144 beteg, és újabb 2804 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu szerdán.

Hirdetés
Hirdetés

A kormányzati portálon azt írták: 

  • 288 567-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma.
  • Az elhunytaké 7381-re emelkedett, a gyógyultak száma 83 ezer 940.
  • Az aktív fertőzöttek száma 197 ezer 246. Az aktív fertőzöttek 18 százaléka, az elhunytak 21 százaléka, a gyógyultak 23 százaléka budapesti.
  • Kórházban 7639 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 574-en vannak lélegeztetőgépen.
  • Hatósági házi karanténban 42 ezer 467-en vannak, a mintavételek száma 2 millió 406 ezer 171-re emelkedett.

A kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés is január 11-ig fennmarad.

A szentestére vonatkozó szabályokról december 21-én döntenek, az esti kijárási tilalom december 31-én azonban érvényben lesz.

Már több mint 200 ezren regisztráltak a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A nyugdíjasoknak a posta decemberben kézbesíti azt a levelet, amelyben Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatja őket a regisztráció lehetőségéről.

A kormány minden lehetséges külföldi vakcináról tárgyal, eddig 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le - hangsúlyozták, hozzátéve: a védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, beadása az oltási terv szerint történik, elsőbbséget élveznek majd az egészségügyi dolgozók.

A kormány felfüggesztette az idősek vásárlási idősávját, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne legyen tumultus az üzletekben.    

Lezárult a célzott csoportos tesztelés harmadik köre. Az elmúlt hetekben 430 ezer gyorstesztet végeztek a bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális, egészségügyi, kormányhivatali és járási hivatali dolgozóknál. A gyorstesztelések a vártnál alacsonyabb részvétel mellett zárultak, a megjelentek kevesebb mint két százalékának lett pozitív az eredménye. A célzott csoportos tesztelés folytatásáról az operatív törzs dönthet, az egészségügyi és szociális intézmények továbbra is igényelhetik a gyorsteszteket.

Este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben.
  
Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek. A 10 ezernél több lakosú települések egyes, a polgármester által kijelölt közterületein a maszkviselés kötelező. Sporttevékenység közben, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

Minden gyülekezés tilos. Az éttermek vendéget, a szállodák turistákat nem fogadhatnak. Minden rendezvény – köztük a kulturális események, karácsonyi vásárok – megtartása tilos. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények, különösen a fitnesztermek, fedett uszodák, múzeumok, könyvtárak, mozik, állatkertek és korcsolyapályák használata tilos.

A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rendben, a középiskolák és egyetemek digitális munkarendben működnek.

Az operatív törzs jelenleg 146 óvodában egy-egy csoportot, 79 óvodában és 42 iskolában az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, és 393 iskolában egy-két osztályt, 31 iskolában a teljes intézményt érintően digitális tanrendet.

Magán- és családi rendezvényeken (például születésnapon) legfeljebb 10-en, temetésen maximum 50-en vehetnek részt. Esküvő csak lakodalom nélkül tartható meg.

A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló fizetés nélkül vehető igénybe az este 7-től reggel 7 óráig.

Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon. A halasztható műtéteket felfüggesztették, az ellátásba bevont kórházak és a koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi ágyak száma bővült.

A közösségi terjedés megfékezéséért továbbra is azt kérik, mindenki kerülje azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsa a szociális távolságot, gyakran és alaposan mosson kezet.

Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenniük a fertőzések elkerüléséért.

Csongrád-Csanád megye: 177 új fertőzött

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (57 ezer) és Pest megyében (36 ezer 780) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (17 ezer 381), Borsod-Abaúj-Zemplén (16 ezer 854), Hajdú-Bihar (16 ezer 151) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (14 ezer 507). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (5366).

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: halálozás koronavírus statisztika

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés